Μέλι: μας παρέχει άμεση ενέργεια και παράλληλα μας εφοδιάζει με αντιοξειδωτικά συστατικά, που αποτελούν το άμεσο «φάρμακο» για την κόπωση.
Ξηροί καρποί: αποτελούν πολύ καλή πηγή μαγνησίου και συνενζύμου Q10, μίας ένωσης που συνδέεται με την τόνωση του οργανισμού, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας από το κύτταρο.
Λιπαρά ψαριά: πρόκειται για τη σημαντικότερη ίσως διατροφική πηγή ωφέλιμων ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην καλή υγεία του εγκεφάλου και ειδικότερα στην ικανότητα απομνημόνευσης. Παράλληλα, τα ψάρια περιέχουν αμινοξέα που επηρεάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι τη διάθεσή μας.
Φρούτα και λαχανικά: οι στρεσογόνες καταστάσεις αυξάνουν τις απαιτήσεις μας σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τόσο βιταμίνες όσο και μη θρεπτικά στοιχεία. Δεδομένου λοιπόν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν από τις σημαντικότερες πηγές αντιοξειδωτικών ενώσεων, φροντίστε να τα καταναλώνετε σε καθημερινή βάση, στην ποσότητα των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών, μία εκ των οποίων μπορεί να είναι και ένας 100% φυσικός χυμός, όπως προβλέπεται από τις συστάσεις επίσημων φορέων υγείας και διατροφής.
Μην ξεχνάτε τέλος ότι η εφαρμογή αυστηρών και στερητικών διατροφικών σχημάτων μπορεί να επιδεινώσει τόσο την πνευματική όσο και τη σωματική εξάντληση.
Αναστάσιος Παπαλαζάρου MSc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
www.nutrimed.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.