Νερό: Πηγή ζωής
Το νερό (Η20) είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τη ζωή. Αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα του κυτταρικού πρωτοπλάσματος, καθώς επίσης και τα 2/3 του ανθρώπινου οργανισμού. Η Παλαιά Διαθήκη (Έξοδος 7, 14-25) μας μιλάει για μια μεταμόρφωση στα νερά του Νείλου σε αίμα. Σ`αυτή την περίπτωση, ίσως αυτό το φαινόμενο της μόλυνσης να είχε γίνει από μικροσκοπικά φύκια.
Το νερό αντιμετωπιζει κινδύνους από δύο μέτωπα: από την κατανάλωση και τη μόλυνση...
Κάθε άτομο στη σημερινή καταναλωτική κονωνία χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 200-300 λίτρα νερό την ημέρα. Η γεωργία και η βιομηχανία χρησιμοποιούν αυτό το κεφάλαιο με πολύ μεγάλους ρυθμούς. Ένα χαρτοποιείο, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τόσο νερό όσο και μια πόλη με 50.000 κατοίκους. Για την παραγωγή ενός κιλού σιταριού χρειάζονται 1.500 λίτρα νερό, για ένα κιλό καλαμπόκι χρειάζονται 1.000, ενώ για ένα κιλό βαμβάκι χρειάζονται 10.000 λίτρα.
Σήμερα η τεχνολογία κάνει πολύ μεγάλη χρήση νερού. Για την επεξεργασία 1 τόνου πετρελαίου χρειάζονται 18-20 τόνοι νερό. Επίσης, για την παραγωγή ενός τόνου ατσαλιού χρειάζονται 100 τόνοι νερό.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν, ο όγκος του νερού που υπάρχει στη διάθεσή μας σ`ολόκληρο τον πλανήτη είναι 24 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα. Αν συνεχίζουμε να το χρησιμοποιούμε όμως μ`αυτόν το ρυθμό, πολύ γρήγορα τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα.
Όσο μεγαλώνουν οι καθημερινές μας ανάγκες, τόσο γίνονται ακατάλληλα τα νερά γύρω μας από τη μόλυνση. Τα νερά μολύνονται από τις βιομηχανίες, τα απόνερα των σπιτιών, τους υδρογονάνθρακες, τις οργανικές ουσίες, τα εντομοκτόνα, το χρώμα, τον υδράργυρο, το μόλυβδο και τα απορρυπαντικά.
Απ`ότι γνωρίζουμε, δεν υπάρχει άλλο ουράνιο σώμα στο σύμπαν που να έχει νερό στην επιφάνειά του. Το 60% του βάρους του ανθρώπου και μέχρι το 95% του βάρους των φυτών αποτελείται από νερό. Θάλασσες και ωκεανοί καλύπτουν το 72% της επιφάνειας της σφαίρας.
Απ`αυτή την έκταση το 97% αποτελείται από αλμυρό νερό και μόνο το 2% αποτελείται από το γλυκό νερό των ποταμών, των λιμνών και του υδροφόρου ορίζοντα, το 1% βρίσκεται υπό μορφή χιονιού και πάγου, ενώ το 0,002% το βρίσκουμε υπό μορφή υδρατμών στα σύννεφα και στην υγρασία.
Όλο το νερό που υπάρχει σήμερα πάνω στη γη έχει την ίδια προέλευση και οι ωκεανοί αποτελούν το απόθεμα. Το νερό είναι κατανεμημένο κατά τρόπο άνισο πάνω στην επιφάνεια της γης.
Ο Δωδεκάλογος του Νερού (Συμβούλιο της Ευρώπης 1968)
1. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό. Το νερό είναι ένας θησαυρός απαραίτητος για κάθε ανθρώπινη δράση.
2. Τα γλυκά νερά δεν είναι ανεξάντλητα. Είναι απόλυτη ανάγκη να φροντίζουμε για τη διατήρησή τους, τον έλεγχό τους και, όπου είναι δυνατό, την αύξησή τους.
3. Η ρύπανση του νερού είναι σήμερα καταστρεπτική για τον άνθρωπο και για όλους τους άλλους οργανισμούς που εξαρτώνται από αυτό.
4. Η ποιότητα του νερού πρέπει να διατηρείται σε επίπεδα κατάλληλα για τη χρήση για την οποία προορίζεται και ιδιαίτερα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δημόσιας υγείας.
5. Βρόμικα νερά δεν πρέπει να χύνονται σε ρέματα, ποτάμια και λίμνες, που μπορούν να προσφέρουν νερό για κοινή χρήση.
6. Η διατήρηση επαρκούς φυτικής κάλυψης, κατά προτίμηση δασική, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων.
7. Οι υδάτινοι πόροι είναι κοινό αγαθό και πρέπει να προστατεύονται από την κερδοσκοπία.
8. Η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων πρέπει να σχεδιάζεται από αρμόδιες αρχές.
9. Η διατήρηση των υδάτινων πόρων απαιτεί εντατική επιστημονική έρευνα, εκπαίδευση ειδικών και υπηρεσίες δημόσιας πληροφόρησης.
10. Το νερό αποτελεί κοινή κληρονομιά, οι αξίες της οποίας πρέπει να αναγνωρίζονται από όλους. Όλοι έχουν καθήκον να χρησιμοποιούν το νερό προσεκτικά και οικονομικά.
11. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων πρέπει να βασίζεται μάλλον στα φυσικά τους κοιτάσματα παρά σε πολιτικά και διοικητικά όρια.
12. Το νερό δεν γνωρίζει σύνορα και σαν κοινός πόρος απαιτεί διεθνή συνεργασία.
Φωτεινή Σιγανού Ιατρός - Μικροβιολόγος
greenapple.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.