Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε μια χαρούμενη και επιτυχημένη ζωή; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει αυτό το μυστικό.
Βρέθηκε το μυστικό για μια χαρούμενη και επιτυχημένη ζωή- είναι η καλή λειτουργική μνήμη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι που έχουν καλό μνημονικό έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αισιόδοξοι, σίγουροι για τον εαυτό τους και επιτυχημένοι στην καριέρα τους. Αντίθετα, όσοι δεν έχουν καλή μνήμη έχουν μεγαλύτερη τάση να «κάνουν μούτρα» και να είναι απαισιόδοξοι...
Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε μια χαρούμενη και επιτυχημένη ζωή; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει αυτό το μυστικό.
Η λειτουργική μνήμη είναι καλή όταν διεκπεραιώνει παράλληλα δύο εργασίες: θυμάται και επεξεργάζεται πληροφορίες. Το πιο απλό παράδειγμα για το αν η μνήμη αυτή λειτουργεί σωστά είναι να ζητηθεί από έναν άνθρωπο να μετρήσει δύο νούμερα πίσω από έναν οποιοδήποτε αριθμό και εκείνος να δώσει την απάντηση χωρίς δισταγμό.
Ερευνες έχουν δείξει ότι όσοι διαθέτουν καλή λειτουργική μνήμη τείνουν να έχουν καλύτερες δουλειές και καλύτερης ποιότητας συναισθηματικές σχέσεις.
Αλλά τώρα η δρ Τρέισι Αλογουέι , από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Σκωτία, θέλησε να ερευνήσει σε βάθος αν το μνημονικό επηρεάζει όντως την ευτυχία. Μελέτησε 1.200 άτομα, των οποίων η ηλικία κυμαινόταν από το τέλος της εφηβείας ως την εβδομηκοστή δεκαετία της ζωής τους, δίνοντάς τους μια σειρά από ψυχολογικά τεστ και ερωτηματολόγια.
«Είδαμε ότι οι άνθρωποι που έχουν καλή μνήμη τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι, να έχουν περισσότερες ελπίδες για τη ζωή τους και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να προσαρμοστούν σε διάφορες καταστάσεις» λέει η ερευνήτρια.
«Αντιθέτως, οι άνθρωποι που έχουν κακή μνήμη τείνουν να μελαγχολούν περισσότερο από τους άλλους και να περνούν περισσότερο χρόνο “κολλημένοι” στα προβλήματα όταν αυτά εμφανίζονται στη ζωή τους» πρόσθεσε.
Η έρευνά της επιβεβαίωσε ότι η μελαγχολία συνδέεται με την κατάθλιψη. «Οι δύσθυμοι άνθρωποι πλήττονται πιο συχνά από κατάθλιψη» είπε η δρ Αλογουέι στο Βρετανικό Φόρουμ Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αστον του Μπέρμιγχαμ.
Η ερευνήτρια παρομοίασε τη λειτουργική μνήμη με «σημείωμα Ρost-it του εγκεφάλου... Με τη λειτουργική μνήμη λαμβάνουμε νέες πληροφορίες, τις ενσωματώνουμε στα στοιχεία που γνωρίζουμε και στη συνέχεια προχωράμε προς τα εμπρός» είπε. Ο μέσος ενήλικος μπορεί να θυμάται και να εργάζεται με πέντε είδη πληροφοριών ταυτόχρονα ενώ ένα παιδί 5 ετών μπορεί να χειριστεί μόνο δύο. Η έρευνα έδειξε, αντίθετα προς ό,τι θα περίμενε κανείς, ότι η λειτουργική μνήμη των ανθρώπων που έχουν περάσει τα 60 είναι εξίσου καλή με εκείνη των εφήβων.
Σύμφωνα με τη δρα Αλογουέι, η λειτουργική μνήμη μάς επιτρέπει επίσης να προσαρμοζόμαστε πιο εύκολα και γρήγορα σε νέες καταστάσεις.
Η λειτουργική μνήμη, που μας παρέχει τη δυνατότητα να διατηρούμε πληροφορίες στο μυαλό για σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πολύ σημαντική για να τα βγάζουμε πέρα με τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Οι ικανότητές της διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί σε γενικές γραμμές να εκτιμηθεί μετρώντας τον αριθμό των πληροφοριών που μπορεί κάποιος να κρατήσει στο μυαλό του κάθε δεδομένη στιγμή.
Για παράδειγμα, όποιος μπορεί να θυμηθεί και να επαναλάβει μια σειρά από οκτώ οδηγίες έχει καλύτερη λειτουργική μνήμη από κάποιον που σταματά στις πέντε. Η καλή λειτουργική μνήμη συνδέεται με τη συγκέντρωση και την εξυπνάδα, ενώ η κακή με το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και μαθησιακές δυσκολίες. Η μνήμη αυτή μπορεί να ενισχυθεί μέσω συστηματικών ασκήσεων σε υπολογιστή.
newsit
newsit
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.