Οι περισσότερες μελέτες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, δείχνουν ότι η πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων υστερεί κατά πολύ των συνιστώμενων προσλήψεων. Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά δεδομένα, η καθημερινή χρήση τροφίμων εμπλουτισμένων σε ω3 λιπαρά οξέα αυξάνει τα επίπεδα των πολυακόρεστων λιπαρών στο αίμα και στις μεμβράνες των κυττάρων, επιφέροντας τις επιθυμητές αντιφλεγμονώδεις δράσεις...
Μάλιστα, σε μία μελέτη των Hawthorne και συνεργατών (2009) που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά 4-12 ετών, στην οποία εκτιμήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης χυμού πορτοκάλι εμπλουτισμένου με DHA (ω3) στη συγκέντρωση DHA στο αίμα, φάνηκε ότι η κατανάλωση εμπλουτισμένου χυμού με 50 mg/ημέρα ή 100 mg/ημέρα DHA για διάστημα 6 εβδομάδων ήταν αποτελεσματική στην αύξηση της συγκέντρωσής του στα φωσφολιπίδια του πλάσματος.
Μάλιστα, σε μία μελέτη των Hawthorne και συνεργατών (2009) που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά 4-12 ετών, στην οποία εκτιμήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης χυμού πορτοκάλι εμπλουτισμένου με DHA (ω3) στη συγκέντρωση DHA στο αίμα, φάνηκε ότι η κατανάλωση εμπλουτισμένου χυμού με 50 mg/ημέρα ή 100 mg/ημέρα DHA για διάστημα 6 εβδομάδων ήταν αποτελεσματική στην αύξηση της συγκέντρωσής του στα φωσφολιπίδια του πλάσματος.
Συνεπώς, ο εμπλουτισμός των τροφίμων με ιχθυέλαια και κατ’ επέκταση ω3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στην κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών σε αυτά τα πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά, και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ελλιπούς πρόσληψης του πληθυσμού.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η χρήση εμπλουτισμένων τροφίμων δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη κατανάλωσης τροφίμων που αποτελούν καλές φυσικές πηγές ω3 λιπαρών οξέων, όπως τα ψάρια, αλλά μπορούν απλά να συνεισφέρουν στην κάλυψη των συνολικών μας αναγκών.
Ρίσβας Γρηγόρης, PhD
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
markos.tv
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.