Είναι
εύκολο να καταλάβουμε τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο
σώμα η πλήρης έλλειψη οξυγόνου, νερού ή τροφής. Αυτές γίνονται άμεσα
αντιληπτές σε ένα διάστημα λίγων λεπτών, στην περίπτωση έλλειψης
οξυγόνου, ή μερικών ημερών και εβδομάδων στις περιπτώσεις έλλειψης νερού
και τροφής.
Ωστόσο, η οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. Αλλά και όταν αυτή εκδηλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με συγκεκριμένη έλλειψη, από την στιγμή που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες.
Ωστόσο, η οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. Αλλά και όταν αυτή εκδηλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με συγκεκριμένη έλλειψη, από την στιγμή που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες.
Συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός μελετών, συνδέει τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων με χρόνιες παθήσεις. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι:
- Νόσος του Hashimoto και ασθένειες του θυρεοειδούς: σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνη D, ψευδάργυρος.
- Ψωρίαση: βιταμίνη D, ωμέγα-3.
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D.
- Αλλεργίες, άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3.
- Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο.
- Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
- Καρκίνος του μαστού: βιταμίνη D, ασβέστιο.
- Καρκίνος του παχέος εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος, βιταμίνη D.
- Κολίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
- Νόσος του Alzheimer: βιταμίνη Β12, μαγνήσιο.
- Αυτισμός:
δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, έλλειψη βιταμίνης D, βιταμίνης Β6
και μαγνησίου, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
- Νόσος του Parkinson: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
Η οριακή χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ονομάζεται “κρυμμένη πείνα” και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από κάθε ασθένεια.
Η “κρυμμένη πείνα” σε συνδυασμό με:
- τη γενετική προδιάθεση
- την αυξημένη κατανάλωση “κενών” θερμίδων. Τροφές που παρέχουν θερμίδες χωρίς όμως να έχουν θρεπτική αξία (γλυκά, αναψυκτικά).
- την αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού
- περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το τοξικό φορτίο
- την έλλειψη άσκησης
- το στρες
https://www.drtsoukalas.com/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.