Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Αντιφλεγμονώδης Διατροφή

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

Έχουμε όλοι ακούσει για τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τι γνωρίζετε όμως για τις αντιφλεγμονώδεις τροφές; Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή.  

Τι είναι η φλεγμονή;  

Ας δούμε όμως τι είναι η φλεγμονή. 
Φλεγμονή είναι η τοπική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθισμό, βλάβη ή λοίμωξη (μικρόβια).
Τα συμπτώματα της φλεγμονής συμπεριλαμβάνουν ερυθρότητα στη περιοχή, πρήξιμο, πόνο και αυξημένη θερμότητα.
Πρόκειται για μια προσπάθεια του οργανισμού να «περιχαρακώσει» τη βλάβη και να αυξήσει την συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών ώστε να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση της.
Ο πόνος έχει ως στόχο την ακινητοποίηση και προστασία της περιοχής που πάσχει μέχρι να ιαθεί. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η φλεγμονή δεν είναι το πρόβλημα αλλά η προσπάθεια του οργανισμού να λύσει ένα πρόβλημα.
Η φλεγμονή ακολουθεί μια βλάβη. Χτυπάμε το χέρι μας και στη συνέχεια αυτό πονάει και είναι πρησμένο, φλεγμένει. Το πρόβλημα ήταν το χτύπημα. Το πρήξιμο και ο πόνος αφορούν στην προσπάθεια του οργανισμού να διορθώσει την βλάβη που προκλήθηκε με το χτύπημα.
Οι βλάβες μπορούν να προκληθούν ξαφνικά και βίαια (οξέως) ή σταδιακά και σε σταθερή βάση (χρονίως). Αν το σώμα μας έχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται για να επουλώσει, ολοκληρώνει τη διαδικασία και έτσι η φλεγμονή περνά. Αν όχι η διαδικασία χρονίζει και η προσπάθεια επούλωσης γίνεται πρόβλημα η ίδια. 
Η κατάληξη (-ίτιδα) προστίθεται στο όνομα του οργάνου που αφορά για να περιγράψει την περιοχή της φλεγμονής. Αρθρίτιδα για τις αρθρώσεις, δερματίτιδα για το δέρμα, αγγειίτιδα για τα αγγεία κ.ο.κ. Ο τοπογραφικός αυτός τρόπος ονομασίας αφορά το σημείο της φλεγμονής και όχι στην αίτια που την προκάλεσε. Έτσι μια αρθρίτιδα, για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, σε λοίμωξη από κάποιο μικρόβιο ή σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. 

Τροφές και φλεγμονή

Νέες έρευνες συνδέουν τον τρόπο ζωής και διατροφής μας με τη φλεγμονή και τη προδιάθεση για νόσο.

Η παχυσαρκία, τα καρδιολογικά νοσήματα, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση μέχρι και η κατάθλιψη συνδέονται με το τι τρώμε.

Tροφές που προάγουν τη φλεγμονή περιλαμβάνουν τις επεξεργασμένες τροφές οι οποίες παρέχουν πολλές θερμίδες ενώ έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, και το επεξεργασμένο αλάτι.

Οι επεξεργασμένες τροφές, σε αντίθεση με αυτές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα (χημικές ενώσεις απαραίτητες για να πραγματοποιηθούν χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα μας).
Αυτές οι τροφές προκαλούν μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας. Το ζάχαρο αρχικά ανεβαίνει απότομα, στη συνέχεια πέφτει απότομα, ανεβαίνει και πάλι κ.ο.κ. Αυτό προκαλεί αυξημένες εκκρίσεις ορμονών, όπως η ινσουλίνη, που τροφοδοτούν τη φλεγμονή.

Το σώμα μας στη προσπάθεια του να κρατήσει το ζάχαρο στο αίμα στα επιθυμητά επίπεδα, αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μας έχουν συσχετισθεί με αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής. 

 

Αντιφλεγμονώδεις Τροφές

Ανάλογα λοιπόν με τις τροφές που τρώμε, ακόμη και εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας κυμαίνονται στα φυσιολογικά επίπεδα όταν είμαστε νηστικοί, μπορεί να έχουμε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και προδιάθεση για φλεγμονή.
Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών είναι μια κατηγοριοποίηση των τροφών ανάλογα με την ταχύτητα που ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα μας.

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι επωφελής για την υγεία μας και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Τέτοιες τροφές είναι
- τα μήλα
- τα πράσινα λαχανικά
- το λάδι ελιάς
- τα αυγά ελευθέρας βοσκής
- τα κρίθινα παξιμάδια

- οι ωμοί ξηροί καρποί
- τα ψάρια
- οι σπόροι
- τα μούρα
όπως και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, περιέχουν φυσικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτείνες, καλά λίπη και ένζυμα τα οποία παρέχουν στο σώμα μας τις ζωτικές πρώτες ύλες ώστε να λειτουργήσει υγιώς.

Σε περιπτώσεις φλεγμονωδών νοσημάτων η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη C και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη, το άλφα λιποϊκό οξύ, η κουερσετίνη και οι φαινόλες από το πράσινο τσάι μπορούν σύμφωνα με μελέτες να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής.  
Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση και ενισχύετε τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς το σώμα μείωνει αποτελεσματικά τις φλεγμονές.

Στην Υγειά Σας! 
  



Πηγές
  1. Foods that fight inflammation
  2. Inflammatory foods are linked with higher colon cancer risk
  3. el.wikipedia.org
  4. www.dictionary.com         
  5. Internal Medicine 
  6. Interrelationships between inflammation, C-reactive protein, and insulin resistance
  7. Inflammation in the prediabetic state is related to increased insulin resistance rather than decreased insulin secretion. Circulation.
  8. American journal of Clinical Nutrition 
  9. Diabetes Care
  10. A Polyphenol-Enriched Supplement Exerts Potent Epigenetic-Protective Activity in a Cell-Based Model of Brain Ischemia. Nutrients 2019

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com