Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Σούσι: τι πρέπει να ξέρετε

Κάποιοι το λατρεύουν, άλλοι το μισούν, ωστόσο οι περισσότεροι το έχουν δοκιμάσει. Για όσους, όμως, έχουν αδυναμία στο σούσι, η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος από το diatrofi.gr, Μάρα Αθανασοπούλου, το βάζει στο μικροσκόπιο και μας ενημερώνει για όλα αυτά που χρειάζεται να ξέρουμε για τη νοστιμιά της ιαπωνικής κουζίνας.

Τα  κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται  για την παρασκευή σούσι είναι το λευκό ρύζι, το ψάρι και τα φύκια ή τα λαχανικά. Μέχρι εδώ ακούγονται όλα πολύ ωραία αφού το ψάρι είναι μία τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, κυρίως λόγω των πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και των καλών λιπαρών οξέων που περιέχει. Το ίδιο ισχύει και με τα λαχανικά τα οποία είναι γεμάτα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία  και φυτικές ίνες. Το ρύζι παρέχει σύνθετους και απλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνη όμως χαμηλής βιολογικής αξίας, πολλές βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματός Β και αρκετά ιχνοστοιχεία. Όταν όλα αυτά υλικά συνδυαστούν μας δίνουν ένα πολύ θρεπτικό γεύμα!
Η ένσταση αρχίζει όταν στο σούσι προστίθενται και άλλα συστατικά (μαγιονέζες, τυρί σε μορφή κρέμας, κτλ) που είναι και θερμιδικά πυκνά και όχι τόσο υγιεινά. Ας μην ξεχάσουμε όμως και την σος σόγιας. Σίγουρα δεν μας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες αλλά αναμφισβήτητα είναι βοηθητικό να χρησιμοποιήσουμε αυτή που δεν περιέχει αλάτι.

Μας φορτώνει με πολλές θερμίδες; 
Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα  όπως και σε όλη την Ευρώπη, το σούσι δεν είναι το ίδιο που θα βρει κάποιος στην χώρα προέλευσης του την Ιαπωνία. Έχει γίνει προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στις δικές μας γεύσεις και να αγαπηθεί από εμάς. Αυτό έχει σαν «κόστος» την προσθήκη πολλών άλλων υλικών, τα οποία προσδίδουν  σε αυτό πολλές φορές, αρκετές θερμίδες. Το πόσες θερμίδες έχει το σούσι εξαρτάται και από το είδος του σούσι που θα επιλέξουμε.
Νο 1 επιλογή είναι το Sasimi. To Sasimi παρασκευάζεται αποκλειστικά από ψάρι. Αυτό έχει περίπου 45 kcal ανά τεμάχιο. Η δεύτερη θερμιδικά χαμηλότερη επιλογή είναι το Nigiri. Αυτό αποτελείται από ψάρι και ρύζι. Ανά τεμάχιο έχει γύρω στις  60 Kcal. To Maki ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής, μπορεί να περιέχει πολλά υλικά και δεν αποκλείεται να ξεπερνά τις 110 kcal ανά τεμάχιο!
Πόσα κομμάτια σούσι είναι καλό να καταναλώσω;
Πάντα χρειάζεται να ξεκινήσετε το γεύμα σας με μία απλή, χορταστική σαλάτα που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σος. Αυτή πέρα από πολλές βιταμίνες που θα σας προσφέρει, θα σας καλύψει και σε μεγάλο βαθμό την πείνα, ώστε να μην επιθυμείτε να φάτε τεράστια ποσότητα από το κυρίως γεύμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το σούσι. Είναι καλό το Sasimi και το Nigiri να υπερτερεί στο τραπέζι. Μία καλή ποσότητα είναι γύρω στα πέντε τεμάχια. Αυτό εξαρτάται φυσικά από το είδος σούσι που έχετε επιλέξει, καθώς και από τις δικές σας ενεργειακές ανάγκες.
Μάρα Αθανασοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
diatrofi.gr

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com