Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Καλεντούλα η φαρμακευτική (ή Κατιφές)

Γνωστή για την ιδιότητά της να φτιάχνει τη διάθεση και να προκαλεί ευφορία, η καλέντουλα σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυχρηστικά βότανα. Οι αλοιφές και οι κρέμες από καλέντουλα είναι ευρέως διαδεδομένες, αλλά χρησιμοποιείται και πόσιμα για την αντιμετώπιση πεπτικών και γυναικολογικών προβλημάτων, καθώς και ως καθαριστικό σε δερματικές και ρευματικές παθήσεις.
Πρόκειται για μονοετή θάμνο που αγαπά την ηλιοφάνεια και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα Κύθηρα. Φύεται σε βραχώδεις περιοχές της Μεσογείου, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε δοχεία. Η ανθοφορία του φυτού διαρκεί από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, η περισυλλογή των ανθών γίνεται το καλοκαίρι και χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι τα άνθη και το αιθέριο έλαιό του. Ειδικά όσον αφορά τα άνθη του είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται φρέσκα γιατί αλλιώς χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους.

Ποιές είναι οι ιδιότητές του;

  • Σπασμολυτικό: Ανακουφίζει από τον ίλιγγο, τον πυρετό και τους πόνους περιόδου
  • Αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό: Συστήνεται σε στοματίτιδες, στις αιμορροΐδες και σε ορισμένες δερματικές παθήσεις (πχ έκζεμα, ακμή, εγκαύματα, κρεατοελιές, έρπη, ψωρίαση)
  • Αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό: Κατάλληλο για την γρήγορη επούλωση πληγών και εξελκώσεων
  • Χωνευτικό, χολαγωγικό: Επίσης αποτελεσματικό στη γαστρίτιδα και στο έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου
  • Λοιπές ιδιότητες: Ρυθμιστικό του έμμηνου κύκλου, ήπιο οιστρογόνο, εμμηναγωγό, ναρκωτική δράση, εφιδρωτικό, αντιεμετικό, καθαρτικό, τονωτικό, δρα κατά των κιρσών, σβήνει τους μώλωπες, χρησιμοποιείται ως βρεφικό λάδι

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Να αποφεύγεται η χρήση του κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό
  • Δύναται να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα με ευαισθησία στα φυτά της οικογένειας Asteraceae compositae
  • Η λήψη καλέντουλας σε συνδυασμό με ηρεμιστικά προκαλεί ή επιδεινώνει την υπνηλία

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως έγχυμα
  • Ως τσάι τα αποξηραμένα άνθη
  • Ως βάμμα
  • Ως φρέσκα φύλλα σε σαλάτα
  • Ως φρέσκα πέταλα των ανθών σε σαλάτα
  • Ως φρέσκα φύλλα στο μαγείρεμα (πχ ρυζιού)
  • Ως καρύκευμα τα αποξηραμένα πέταλα

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Φυτό που κατάγεται από την Αίγυπτο με ιδιότητες αναγνωρισμένες από την αρχαιότητα. Ήδη στον 12ο αιώνα αναφέρεται η καλλιέργεια του φυτού σε κήπους. Η αξία της καλέντουλας εκτιμήθηκε κυρίως από την δυτική βοτανοθεραπεία. Το όνομα του φυτού προέρχεται από τους Ρωμαίους, που πρώτοι παρατήρησαν ότι τα λουλούδια του άνθιζα την πρώτη μέρα στις καλένδες (calends) κάθε μήνα κι έτσι εισήχθηκε ως χρήσιμο ίαμα στις ανωμαλίες της εμμηνόρροιας. Υπάρχουν αναφορές ότι κατά την αρχαιότητα οι λαοί της κεντρικής Ευρώπης πρόσθεταν άνθη καλέντουλας στις σούπες τους για να τις αρωματίσουν. Κατά το Μεσαίωνα, το φυτό δεν έλειπε από τους κήπους και από τις αυλές μοναστηριών και σπιτιών και οι γυναίκες την ίδια εποχή, έβαφαν τα μαλλιά τους ξανθά με έγχυμα του φυτού. 
Κοινές Ονομασίες: Κατιφές, νεκρολούλουδο, κίτρινη μαργαρίτα, της γριάς τ' αδράχτι, λουλάκια, κιτρινολούλουδο, πετεινόχορτο, μοσχαρδίνι
Επίσημη Ελληνική Ονομασία: Καλέντουλα η φαρμακευτική
Επιστημονική Ονομασία: Calendula officinalis L.
Οικογένεια: Σύνθετα (Asteraceae)
Αγγλική Ονομασία: Marigold

mednutrition.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com