Αν σας ταλαιπωρεί κάποια μορφή αρθρίτιδας, όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, γνωρίζετε πολύ καλά πόση δυσφορία προκαλούν οι πόνοι των αρθρώσεων.
Οι πόνοι αυτοί φυσικά σας στερούν
τη χαρά της κίνησης και σας κρατούν μακριά από ευχάριστες
δραστηριότητες, από τη φροντίδα του κήπου και εκδρομές με φίλους έως
αγαπημένα σπορ. Η αρθρίτιδα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα
σύνολο παθήσεων που προκαλούν πόνο, πρήξιμο και ακαμψία στις διάφορες
αρθρώσεις του σώματος. Προσβάλλει ανθρώπους κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως
φύλου ή εθνικότητας. Στις αρθρίτιδες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η οστεοαρθρίτιδα, η οποία οφείλεται σε υπέρχρηση και επακόλουθη φθορά των αρθρώσεων, και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση αρθρίτιδα στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα εξαπολύει «επίθεση» κατά των αρθρώσεων. Συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αγωγή, τις ασκήσεις και τα άλλα μέτρα
που μπορεί να συστήσει ο γιατρός για την αποτελεσματική διαχείριση της
αρθρίτιδας, χρειάζεται και σωστή διατροφή ώστε να αντιμετωπιστούν οι φλεγμονές και ο πόνος. Δείτε 10 τροφές που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην προστασία και την καλή υγεία των αρθρώσεων. Πηγή: Healthline, Onmed.gr
1. Λιπαρά ψάρια: Ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα
είναι ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρή
αντιφλεγμονώδη δράση.
2. Σκόρδο: Έχει αντικαρκινική δράση, μειώνει τον κίνδυνο
καρδιοπάθειας και προστατεύει από την άνοια. Επιπλέον, το σκόρδο
ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας επειδή δρα ενάντια στις
φλεγμονές.
3. Τζίντζερ: Δίνει ξεχωριστή γεύση στις σούπες, στο τσάι, στα γλυκά ή
και στα κοκτέιλ. Σύμφωνα με μελέτες, τα συστατικά του τζίντζερ
μπλοκάρουν επίσης την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα.
4. Μπρόκολο: Δικαίως θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά,
καθώς έχει αποδεδειγμένα αντικαρκινική δράση και παρέχει πληθώρα
θρεπτικών συστατικών. Όσον αφορά την αρθρίτιδα, μπορεί να συμβάλει στη
μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων.
5. Καρύδια: Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιφλεγμονώδη Ω-3 λιπαρά
οξέα και παράλληλα παρέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο,
βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε και χαλκό.
6. Μούρα: Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, οι
φράουλες και τα λοιπά μέλη της «οικογένειας» των μούρων συγκεντρώνουν
πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και μετάλλων. Ο μοναδικός
συνδυασμός αυτών των συστατικών που απαντάται στα μούρα εξηγεί και την
αντιφλεγμονώδη δράση των συγκεκριμένων φρούτων.
7. Σπανάκι: Το αγαπημένο λαχανικό του Ποπάυ παρέχει αντιοξειδωτικά
και άλλα φυτικά συστατικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές στο σώμα και
ειδικά στις αρθρώσεις. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση International
Journal of Molecular Medicine, ένα συγκεκριμένο συστατικό του, η
καιμφερόλη, περιορίζει τη δράση φλεγμονωδών ουσιών που συνδέονται με τη
ρευματοειδή αρθρίτιδα.
8. Σταφύλια: Μελέτη στην επιθεώρηση Nutrients έχει δείξει ότι μια
μερίδα σταφύλια 252 γραμμαρίων την ημέρα μπορεί να μειώσει τους δείκτες
φλεγμονής στο σώμα σε διάστημα μόλις 3 εβδομάδων. Αυτή η θετική επίδραση
οφείλεται κυρίως στις αντιοξειδωτικές ουσίες που παρέχει το φρούτο.
9. Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο, και ιδιαίτερα το ποιοτικό έξτρα παρθένο
ελαιόλαδο, δρα ευεργετικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο αλλά και τον
σκελετό και τις αρθρώσεις.
10. Βύσσινο: Μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του.
Το περιεχόμενο του ιστολογίου έχει μόνο ενημερωτικό σκοπό. Ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου δε φέρει ευθύνη για την ακρίβεια ή την πληρότητα των πληροφοριών που περιέχονται στο ιστολόγιο ή μπορούν να αναζητηθούν ακολουθώντας οποιονδήποτε σύνδεσμο προς άλλο ιστότοπο.
Τα σχόλια στο ιστολόγιο είναι ευπρόσδεκτα. Παρά ταύτα, ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να επεξεργαστεί ή να διαγράψει χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση οποιοδήποτε σχόλιο εάν αυτό:
• Είναι μέρος προωθητικής ενέργειας.
• Περιέχει χυδαίες εκφράσεις.
• Περιέχει εκφράσεις που μπορούν να θεωρηθούν προσβλητικές.
• Περιέχει εκφράσεις μίσους, απειλής ή προσωπικής επίθεσης σε άτομα ή ομάδες.
Ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.
0 Σχόλια