Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τέμπε: Γνωρίστε τα μοναδικά διατροφικά του οφέλη!

Το τέμπε είναι ένα προϊόν σόγιας.
Όπως και το τόφου, έχει ασιατική προέλευση (το τέμπε προέρχεται από την Ινδονησία, ενώ το τόφου προέρχεται από την Κίνα), είναι φτιαγμένο από σόγια, έχει σχετικά ήπια γεύση και αποτελεί πηγή πρωτεΐνης για τους vegans ή όποιον θέλει να αντικαταστήσει το κρέας σε ένα συγκεκριμένο πιάτο.
Ποια είναι όμως τα διατροφικά οφέλη που του τέμπε που το κάνουν να ξεχωρίζει;

Πηγή: mindbodygreen.com

Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης: Η σόγια είναι το μόνο όσπριο και η μόνη φυτική τροφή, της οποίας οι πρωτεΐνες αποτελούνται από το πλήρες συμπλήρωμα των απαραίτητων αμινοξέων, γεγονός που την καθιστά την καλύτερη πρωτεϊνική επιλογή για όσους δεν καταναλώνουν κρέας. Μία μερίδα τριών τεμαχίων του τέμπε περιέχει 16 γραμμάρια πρωτεΐνης (μαζί με 7 γραμμάρια φυτικών ινών και 10% της ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου), ενώ η ίδια ποσότητα τόφου έχει μόνο περίπου έξι γραμμάρια πρωτεΐνης.

Βοηθά στη μείωση των εξάψεων: Η σόγια είναι επίσης η μόνη τροφή που έχει αξιόλογες ποσότητες μιας ομάδας φυτοχημικών που ονομάζονται ισοφλαβόνες. Οι ουσίες αυτές αλληλοεπιδρούν με τους υποδοχείς οιστρογόνων στο σώμα. Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που εξετάζουν την ικανότητα των ισοφλαβονών σόγιας να συμβάλλουν στην ισορροπία των ορμονών και να ανακουφίσουν από τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως οι εξάψεις.

Τα θρεπτικά συστατικά του απορροφούνται πιο εύκολα: Όπως όλα τα προϊόντα σόγιας, το τέμπε είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, σιδήρου και ασβεστίου, αλλά η διαδικασία ζύμωσης μειώνει τα επίπεδα φυτικού οξέος και επιτρέπει στο σώμα να απορροφά πιο εύκολα αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, το τέμπε είναι καλή πηγή ασβεστίου και περιέχει περίπου 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ανά μερίδα. Και ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνται μερικές από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, η έρευνα δείχνει ότι το ασβέστιο στο τέμπε απορροφάται τόσο καλά όσο το ασβέστιο στο γάλα.

Συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου: Το τέμπε είναι καλή πηγή πρεβιοτικών ινών που δρουν ως «λίπασμα» για τα καλά βακτήρια στο έντερο. Πιο συγκεκριμένα, όταν τα βακτήρια στο έντερο καταναλώνουν και διασπούν αυτό το είδος ινών, παράγουν ωφέλιμα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση και την επούλωση της επένδυσης του εντέρου και τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης: Οι ισοφλαβόνες του τέμπε μπορούν να ενισχύσουν και την υγεία της καρδιάς. Μία επισκόπηση της έρευνας που αξιολόγησε 11 μελέτες διαπίστωσε ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας, που υπάρχουν σε όλα τα προϊόντα σόγιας, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

 Onmed.gr

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com