Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Φρούτα και υψηλό σάκχαρο

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, που αποφεύγουν την κατανάλωση ορισμένων φρούτων και ειδικότερα όσων έχουν πιο γλυκιά γεύση, φοβούμενοι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και συνεπώς «απαγορεύονται».
Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται παρά για έναν ακόμη διατροφικό μύθο, καθώς τα φρούτα όχι μόνο δε θα πρέπει να αποκλείονται από το διαιτολόγιο των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά αντίθετα αποτελούν βασικό συστατικό ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, το οποίο συστήνεται για την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου.
Ειδικότερα, τα φρούτα εκτός από υδατάνθρακες περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει την απότομη αύξηση της συγκέντρωσης γλυκόζης μεταγευματικά, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη, αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία από τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που συνδέονται με το σακχαρώδη διαβήτη.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είναι το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνεται, καθώς οι μερίδες των φρούτων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες, και η κατανομή τους στα γεύματα της μέρας, με στόχο το «μοίρασμα» των υδατανθράκων. Τέλος, συστήνεται η επιλογή ολόκληρων φρούτων έναντι των χυμών, ενώ είναι χρήσιμο να θυμάται κανείς πως όσο πιο άγουρο είναι ένα φρούτο, τόσο το καλύτερο, καθώς ο γλυκαιμικός του δείκτης είναι χαμηλότερος.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com