Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα τρανς λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται, καθώς δεν παρέχουν κανένα διατροφικό όφελος στους καταναλωτές.
Αποτελούν τεχνητώς υδρογονωμένα λίπη, τα οποία είναι φτηνά,
βελτιώνουν την υφή του φαγητού και επιμηκύνουν το χρόνο διατήρησης στα
ράφια των καταστημάτων. Μάλιστα, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο
περιοδικό Preventing Chronic Disease, αποκάλυψε ότι το 84% των
συσκευασμένων τροφίμων που ισχυρίζονταν ότι δεν περιείχαν τρανς λιπαρά,
είχαν μερικώς υδρογονωμένο έλαιο, το οποίο αποτελεί την κύρια διατροφική
πηγή τρανς λίπους.Τα καλά νέα είναι ότι η ποσότητα του τρανς λιπαρών που καταναλώνουμε έχει μειωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.
Οι άνδρες καταναλώνουν 32% και οι γυναίκες 35% λιγότερα τρανς λιπαρά από ό,τι το 1980. Παρόλα αυτά, το 1,9% των θερμίδων που προσλαμβάνουν καθημερινά οι άνδρες και το 1,7% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουν οι γυναίκες προέρχονται από τρανς λιπαρά σήμερα, ενώ η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά περιορισμό τους στο 1% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται. Ακόμα και λίγα γραμμάρια ημερησίως αυτών των λιπών αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, μειώνουν την καλή χοληστερόλη και φράζουν τις αρτηρίες.
Πηγή: Reader’s Digest
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.