Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Αλκοόλ: Τι να προσέχετε όταν πίνετε τον χειμώνα

Ο συνδυασμός του αλκοόλ με το κρύο είναι επικίνδυνος για την υγεία, προειδοποιεί ένας αμερικανός ειδικός.
Πόσες φορές έχετε ακούσει (ή πει) την φράση «πιες ένα ποτηράκι για να ζεσταθείς»; Αν την πιστεύετε κιόλας, πρέπει να αναθεωρήσετε. Όχι μόνο το αλκοόλ δεν μας ζεσταίνει, αλλά μπορεί να μας οδηγήσει σε μπελάδες.
«Ο συνδυασμός αλκοόλ και έκθεσης στο ψύχος είναι επικίνδυνος», τονίζει ο ειδικός στην επείγουσα ιατρική Dr. Thomas Waters, από το Κέντρο Επείγουσας Ιατρικής της Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Αν κάποιος θέλει να καταναλώνει αλκοόλ όταν κάνει κρύο, πρέπει να ξέρει τι θα κάνει και τι κινδύνους αντιμετωπίζει, ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα».
Όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται σε τρία χαρακτηριστικά του αλκοόλ: προσδίδει ψευδή αίσθηση ζεστασιάς, μπορεί να μας οδηγήσει σε κακές αποφάσεις και είναι διουρητικό.

Πρόβλημα πρώτο: Προσδίδει ψευδή αίσθηση ζεστασιάς

Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παροχή αίματος στο δέρμα.
Η αυξημένη αιμάτωση δημιουργεί ένα αίσθημα ζεστασιάς όταν, στην πραγματικότητα, με την αγγειοδιαστολή αποβάλλει ο οργανισμός θερμότητα στο περιβάλλον.
«Είναι σαν να ανάβει κάποιος τον εσωτερικό θερμοσυσσωρευτή του για να ζεστάνει τον αέρα γύρω του», λέει ο Dr. Waters. «Ο θερμοσυσσωρευτής αρχικά είναι ζεστός, αλλά μόλις εξαντληθεί η θερμότητά του, παγώνει».
Επιπλέον, η εξώθηση του αίματος προς το δέρμα, σημαίνει ότι μειώνεται η αιμάτωση των εσωτερικών, ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Έτσι, η εσωτερική θερμοκρασία μειώνεται - κάτι που είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για όσους αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα.

Πρόβλημα δεύτερο: Μας οδηγεί σε κακές αποφάσεις

Μία από τις πρώτες επιδράσεις του αλκοόλ είναι ότι καταστέλλει τις αναστολές μας και μας καθιστά ριψοκίνδυνους.
Η επίδραση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παροδικά μας κάνει να νιώθουμε ζέστη, μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει στο να βγάλουμε π.χ. το μπουφάν ή τα γάντια μας. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο έξω στο κρύο ή, χειρότερα ακόμα, στα χιόνια, κινδυνεύουμε να πάθουμε υποθερμία.
Μπορεί επίσης να βραχούμε, οπότε θα χάνουμε θερμότητα 25 φορές ταχύτερα, κατά τον Dr. Waters. Επομένως, κινδυνεύουμε ακόμα περισσότερο.

Πρόβλημα τρίτο: Είναι διουρητικό

Πιθανώς έχετε παρατηρήσει πως όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε, τόσο συχνότερα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα.
Αυτό είναι αναμενόμενο, διότι το αλκοόλ ασκεί διουρητική δράση. Η αυξημένη διούρηση, όμως, «επιταχύνει την αφυδάτωση», τονίζει ο Dr. Waters. «Και η αφυδάτωση, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο υποθερμίας».

Πώς να προστατευθείτε

Είναι προφανές ότι η ασφαλέστερη επιλογή τον χειμώνα είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ για να ζεσταθούμε. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να πιείτε, ο Dr. Waters συνιστά να κάνετε τα εξής:
* Να τρώτε κάτι πλούσιο σε λιπαρά ή/και υδατάνθρακες πριν πιείτε αλκοόλ. Καλή επιλογή, π.χ., είναι ένα γιαούρτι με πλήρη λιπαρά και μαύρο ψωμί ή, αν θέλετε κανονικό φαγητό, μία μπριζόλα με ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
* Μην πίνετε κρύα ποτά τον χειμώνα. Να αποφεύγετε κυρίως τα ποτά με πάγο.
* Μην υπερβαίνετε τα 1-2 ποτά σε κάθε περίσταση. Και να πίνετε στο ενδιάμεσο άφθονα υγρά (κατά προτίμηση νερό).
* Φροντίστε κάποιος από την παρέα σας να μην πιει καθόλου αλκοόλ, για να λαμβάνει σωστές αποφάσεις.
Φροντίστε ακόμα να είστε ντυμένοι σε στοιβάδες, ώστε αν μπορείτε να τις βάζετε και να τις βγάζετε εύκολα, δίχως να μείνετε ακάλυπτοι στο κρύο.

iatropedia.gr

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com