Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Αλάτι Ιμαλαΐων: Μύθοι και αλήθειες

Τα τελευταία χρόνια διαφημίζεται ως «υγιεινή» εναλλακτική του κοινού αλατιού, ενώ του αποδίδονται και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, γεγονός που το έχει κάνει αρκετά δημοφιλές στους καταναλωτές που επιθυμούν να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες.
Ο λόγος, για το αλάτι Ιμαλαΐων ή αλλιώς «ροζ αλάτι», το οποίο προέρχεται από περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Η φυσική του προέλευση και η ελάχιστη επεξεργασία του πριν φτάσει στο τραπέζι μας, το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό και θεωρητικά προτιμότερο από το επεξεργασμένο αλάτι που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε.
Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη και αν πρόκειται για ένα ορυκτό μη-επεξεργασμένο αλάτι, δεν παύει να αποτελείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από χλωριούχο νάτριο, όπως δηλαδή και το κοινό αλάτι. Συνεπώς, η επίδρασή του στην αρτηριακή πίεση και τον οργανισμό συνολικά ουσιαστικά δε διαφέρει από το αλάτι που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε. Από την άλλη, αναφορικά με τις φημολογούμενες ευεργετικές του ιδιότητες, θα πρέπει να τονιστεί πως δε βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες που να τις επιβεβαιώνουν.
Τέλος, η περιεκτικότητά του σε απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλή και δεδομένου ότι η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι μικρή, δε μπορούμε να ισχυριστούμε πως συνεισφέρει στην ημερήσια πρόσληψη των εν λόγω συστατικών. Επομένως, είναι προτιμότερο να στοχεύσετε σε περιορισμό της προσθήκης αλατιού παρά να αντικαταστήσετε το κοινό αλάτι με αλάτι Ιμαλαΐων. Άλλωστε, η μείωση της κατανάλωσης αλατιού αποτελεί μια αποδεδειγμένα ωφέλιμη πρακτική για τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com