Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Γνωρίστε τη διατροφική αξία του πράσου

Ανήκει στα χειμερινά λαχανικά και καταναλώνεται κυρίως σε μαγειρευτά φαγητά, σούπες και πίτες. Ο λόγος για το πράσο, που «συγγενεύει» με το κρεμμύδι και το σκόρδο και περιέχει πλήθος πολύτιμων συστατικών.
Ειδικότερα, το πράσο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και παράλληλα σχετίζεται με την υγεία των οστών. Από την άλλη, διαθέτει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, βιταμίνης Α, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και μαγγανίου, ενώ υψηλή είναι και η περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή, που ασκούν αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές μορφές καρκίνου.
Ακόμη, το πράσο περιέχει ινουλίνη, η οποία δρα ως πρεβιοτικό, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στον πεπτικό σωλήνα. Τέλος, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών συνδέουν την κατανάλωση πράσου και των λαχανικών της ίδιας «οικογένειας» με βελτίωση γνωστών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και η συγκέντρωση λιπιδίων στο αίμα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com