Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι 5 πιο θρεπτικοί σπόροι & γιατί πρέπει να τους εντάξετε στη διατροφή σας

Μικροί σε μέγεθος, αλλά με πολλά οφέλη για την υγεία, οι σπόροι είναι πλούσιοι σε πολλές και διαφορετικές θρεπτικές ουσίες.
Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα σπόρων στο χυμό ή τη σαλάτα, αυξάνεται η θρεπτικότητα του γεύματος και ενισχύεται η συνολική υγεία.
Δείτε παρακάτω πέντε από τους πιο ωφέλιμους για την υγεία σπόρους και τι προσφέρει αναλυτικά ο καθένας στον οργανισμό.
Πηγή: Medical Daily

Λιναρόσπορος: Είναι προτιμότερο να τον καταναλώνετε σε μορφή σκόνης (αλεσμένο) που είναι πιο φιλικός για το πεπτικό και έχει περισσότερα οφέλη. Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι επίσης καλή πηγή λιγνάνων, φυτοοιστρογόνων που μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων και πιθανώς τον κίνδυνο καρκίνου.

Σπόροι chia: Θεωρούνται πλήρης πηγή πρωτεϊνών, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης πολύ χορταστικοί και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, καθώς απορροφούν 10 φορές το βάρος τους σε νερό. Προσθέστε τους σε χυμούς, φαγητά, και σαλάτες.

Σπόροι κολοκύθας: Αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, γι’ αυτό και θεωρούνται υπερτροφή για τους διαβητικούς. Είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, ψευδάργυρο, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, γι’ αυτό ωφελούν την καρδιά και το συκώτι. Ωφελούν επίσης όσους υποφέρουν από αϋπνία, καθώς περιέχουν τρυπτοφάνη.

Σπόροι κάνναβης: Περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες από το λιναρόσπορο και τους σπόρους chia, και έχουν ελάχιστους υδατάνθρακες. Οι σπόροι κάνναβης περιέχουν γ-λινολενικό οξύ (GLA) που έχει συσχετιστεί με καλύτερη ορμονική υγεία. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, το GLA μειώνει τους πόνους στο στήθος και ανακουφίζει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Σουσάμι: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι σουσαμιού αυξάνουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε. Είναι πλούσιοι σε σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνες, ενώ έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σουσαμιού με μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης καθώς και της συστολικής ή «μεγάλης» αρτηριακής πίεσης.

onmed.gr

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com