Ξεχάστε τα Γαλλικά εως την κυρίαρχη δεύτερη γλώσσα μετά τα αγγλικά στην Ευρώπη. Γερμανικά, Ρώσικα και Ισπανικά είναι οι γλώσσες που τα ανταγωνίζονται ευθέως
Οι εποχές αλλάζουν και μαζί και με αυτές και οι τάσεις στην γλωσσομάθεια. Έτσι τα Γαλλικά που ήταν η απαραίτητη δεύτερη γλώσσα πίσω από τα Αγγλικά στις αρχές του περασμένου αιώνα έχουν χάσει αρκετό έδαφος καθώς άλλες γλώσσες παρουσιάζουν έντονη δυναμική στην σημερινή εποχή.Ακόμη και στην χώρα μας, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη, τα Γερμανικά είναι η ανερχόμενη δύναμη καθώς έχουν καταφέρει να είναι αυτά που επιλέγουν να διδαχθούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι καθιστώντας τα τρίτη γλώσσα σε 11 χώρες. Τα γαλλικα συνεχίζουν να γοητεύουν ακόμη τους πολίτες των μεγάλων γειτονικών τους κρατών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) ενώ τα ρωσικά έχουν περιοριστεί επίσης στις χώρες δορυφόρους.
Όσο και αν φαίνεται παράξενο τα Ισπανικά έχουν καταφέρει να είναι η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα σε Γαλλία και Βέλγιο - αλλά και στις ΗΠΑ - και ακολουθούν μετά μεμονωμένες περιπτώσεις γλωσσών που έχουν να κάνουν με μειονότητες και σχέσεις γειτνίασης. Η Ελληνική αν και θα μπορούσε να είναι δεύτερη γλώσσα στην γειτονική Αλβανία έπεται των Ιταλικών λόγω του (πιο) έντονου μεταναστευτικού ρεύματος των Αλβανών προς την Ιταλία.
Σύμφωνα με περσινή έρευνα της Eurostat, το τοπίο για τη δεύτερη πιο κοινή ξένη γλώσσα διαφέρει αρκετά. Η γερμανική γλώσσα, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα στο Λουξεμβούργο, ήταν η δεύτερη κύρια ξένη γλώσσα που μελετήθηκε από μαθητές δημοτικών σχολείων σε οκτώ άλλα κράτη μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών να έχουν καταγραφεί στην Κροατία (20,9%) και στην Ουγγαρία (20,2%).
Τα γαλλικά κατέλαβαν αυτή τη θέση σε επίπεδο ΕΕ και σε επτά κράτη μέλη, με τις μεγαλύτερες αναλογίες να σημειώνονται κυρίως στο Λουξεμβούργο (83,5%), στην Ελλάδα (15,8%) και στη Ρουμανία (15,2%).
Εν τω μεταξύ, το ίδιο περίπου συμβαίνει και στο κατώτερο δευτεροβάθμιο επίπεδο (γυμνάσιο), σύμφωνα με τη Eurostat, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια μαθητές ς (ή το 98,6% όλων των μαθητών σε αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης) να σπουδάζουν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα το 2015. Ανάμεσά τους, τα 10 εκατομμύρια (58,8%) μελέτησαν δύο ξένες γλώσσες ή περισσότερες.
Τα γαλλικά είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα σε εννέα κράτη μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών να έχουν καταγραφεί στην Κύπρο (89,2%), τη Ρουμανία (83,6%), την Πορτογαλία (66,6%), την Ιταλία ) και την Ολλανδία (55,6).
Εκτός από το Λουξεμβούργο, τα γερμανικά κατέχουν τη δεύτερη θέση σε οκτώ κράτη μέλη, με τα υψηλότερα μερίδια να καταγράφονται στη Δανία (73,6%), στην Πολωνία (69,2%) και στη Σλοβακία (53,6%). Η εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σουηδία (43,7%) και τη Γαλλία (39,0%), ενώ η ρωσική, η μόνη γλώσσα χώρας εκτός ΕΕ, ήταν η δεύτερη στις χώρες της Βαλτικής: τη Λιθουανία (66,2%) τη Λετονία (59,7%) καθώς και στη Βουλγαρία (16,9%).
news247.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.