Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι άνθρωποι και σοκολάτα: μια διατροφική εξάρτηση 5.000 ετών

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, Ecology and Evolution επισημαίνει ότι η κατανάλωση του κακάο χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια.
Η ιστορία αγάπης μεταξύ του ανθρώπου και της σοκολάτας δεν είναι πρόσφατη. Ήδη πιστευόταν ότι η καλλιέργεια και η προετοιμασία κόκκων κακάο έχει τις ρίζες της πριν από 3.900 χρόνια, στην κεντρική Αμερική, αλλά νέα μελέτη επανακαθορίζει την αρχή του ανθρώπινου πάθους για τη σοκολάτα.
Σε αρχαιολογικό χώρο νοτίως του Ισημερινού, διεθνής ομάδα ερευνητών --μεταξύ τους Γάλλοι-- ανακάλυψε ίχνη κακάο σε παλιά κεραμικά ηλικίας σχεδόν 5.300 χρόνων.
Μετά την ανάλυση περίπου 220 δειγμάτων κεραμικών, αποδείχτηκε ότι περίπου το ένα τρίτο αυτών περιείχε κακάο: "σημαντική ποσότητα που αντανακλά μια τρέχουσα χρήση", εξηγεί η Κλερ Λανό, γενετίστρια του Κέντρου Διεθνούς Συνεργασίας και Αγρονομικής Έρευνας για την Ανάπτυξη (Cirad) και μια από τους συντάκτες της μελέτης. "Τα ευρήματα αυτά δεν μπορούν να είναι ο καρπός μιας ασήμαντης συγκομιδής μέσα στο δάσος!", δηλώνει η επιστήμονας, σύμφωνα με την οποία οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου πρέπει να καλλιεργούσαν το κακαόδεντρο.
Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο της Σάντα 'Ανα Φλορίντα όπου ήκμασε ο πολιτισμός των Mayo Chinchipe. Η περιοχή αυτή καλύπτεται από τροπικό δάσος.
Ο αρχαιολόγος Μάικλ Μπλέικ εργαζόταν στον χώρο αυτό με τους συνεργάτες του όταν το σχήμα των κεραμικών τού θύμισε κάτι: "παρατήρησα ότι είχαν βρεθεί πήλινα είδη των οποίων το σχήμα μού θύμιζε αυτά που χρησιμοποιούσαν οι Μάγιας για να πίνουν κακάο", πρόσθεσε στην επιθεώρηση Science.
Τα κεραμικά αναλύθηκαν με τρεις διαφορετικούς τρόπους για να διαπιστωθεί αν μπορούσαν να περιέχουν ή όχι κακάο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έτσι την παρουσία κόκκων αμύλου, χαρακτηριστικά του φυτού, καθώς και ίχνη θεοβρωμύνης.
"Αυτό είναι το παλαιότερο ίχνος κακάου που έχει βρεθεί έως σήμερα και επίσης είναι το μόνο αρχαιολογικό ίχνος της χρήσης κακάου που έχει ανακαλυφθεί στη Λατινική Αμερική", δήλωσε η Λανό.
Σε αντίθεση με τη ζάχαρη και τα πρόσθετα λιπαρά της σοκολάτας σήμερα, το αφέψημα του κακάο εθεωρείτο σπουδαίο για την φαρμακευτική του αξία και συχνά προσφερόταν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών.
Το κακάο ήταν επίσης βασικό εμπορικό αγαθό και οι σπόροι του χρησιμοποιούνταν ως πληρωμή και ως νόμισμα σε ορισμένα μέρη της κεντρικής Αμερικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com