Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Δεν πίνετε αρκετό νερό; Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συγκέντρωση στις καθημερινές σας συνήθειες

Σας ήταν δύσκολο να παραμείνετε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια αυτού του μεγάλου meeting; Σας φαίνεται η λύση του σταυρόλεξου λίγο πιο δύσκολη από άλλες φορές; Αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανόν να είστε ελαφρά αφυδατωμένοι.
Ένα σύνολο αυξανόμενων ενδείξεων διαπιστώνει ότι το να είστε λίγο αφυδατωμένοι συνδέεται με μια σειρά από μικρές συνέπειες- από τη μεταβολή της διάθεσης μέχρι και τη σύγχυση της σκέψης.
«Όταν οι άνθρωποι είναι ελαφρά αφυδατωμένοι, δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά σε καθήκοντα που απαιτούν πολύπλοκη επεξεργασία ή σε καθήκοντα που χρειάζονται μεγάλη προσοχή», λέει η Mindy Millard-Stafford, διευθύντρια του Εργαστηρίου Φυσιολογίας της Άσκησης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia. Βασιζόμενη σε 33 σχετικές μελέτες, δημοσίευσε μια ανάλυση αυτών των ενδείξεων.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επέλθει μια ελαφρά αφυδάτωση, μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού; Όχι πολύς, όπως δείχνουν οι μελέτες, ειδικά όταν ασκείστε σε εξωτερικούς χώρους.
«Εάν έκανα πεζοπορία σε μέτριο ρυθμό για μια ώρα, θα μπορούσα να φτάσω περίπου σε 1,5% έως 2% αφυδάτωση», λέει ο Doug Casa, καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Connecticut.
Για έναν άνθρωπο μέσου ύψους, το ποσοστό αφυδάτωσης  2% ισοδυναμεί με εφίδρωση περίπου ενός λίτρου νερού.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο υψηλός είναι ο ρυθμός εφίδρωσης τους στη ζέστη», λέει ο Casa. Εάν τρέχετε με γρήγορο ρυθμό, μπορείτε να φτάσετε αυτό το επίπεδο αφυδάτωσης σε περίπου 30 λεπτά.
Και σε αυτό το επίπεδο αφυδάτωσης, το αίσθημα της δίψας μόλις αρχίζει να μας κυριεύει. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι είναι 1,5 % αφυδατωμένοι», λέει ο Casa.
Πόσο νερό χρειαζόμαστε;
Δεν υπάρχουν ακριβείς ημερήσιες απαιτήσεις, αλλά υπάρχουν γενικές συστάσεις.
Μια ομάδα μελετητών που συγκροτήθηκε αρκετά χρόνια πριν από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 2,5 λίτρα νερό την ημέρα. Το προτεινόμενο για τους άνδρες επίπεδο είναι ακόμη υψηλότερο (3,5 λίτρα).
Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν είστε αφυδατωμένοι;
Μια εύκολη δοκιμή: Το χρώμα των ούρων σας είναι ένας καλός οδηγός. Ως γενικός κανόνας, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε αφυδατωθεί. Οι φυσιολογικές αποχρώσεις περιγράφονται ως «λεμονί» ή «χρυσαφί».
Πηγή: huffingtonpost Greece
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com