Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Λυκοπένιο: Ανακαλύψτε τις ευεργετικές του δράσεις

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που φαίνεται ότι διαθέτει σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες.
Πρόκειται για ένα καροτενοειδές που είναι «υπεύθυνο» για το κόκκινο χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, που συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και πολλές μορφές καρκίνου.
Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών, δείχνουν πως η υψηλή πρόσληψη λυκοπενίου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, με τις συσχετίσεις να είναι ισχυρότερες στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη. Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα έχουν συσχετισθεί με βελτίωση των τιμών διαφόρων δεικτών καρδιομεταβολικού κινδύνου.
Όσον αφορά στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές λυκοπενίου, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η τομάτα και ειδικότερα τα προϊόντα μαγειρεμένης τομάτας, καθώς η θερμική επεξεργασία βοηθά το λυκοπένιο να αποσπαστεί από το τρόφιμο, ενισχύοντας έτσι την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Εναλλακτικά, υψηλά ποσά λυκοπενίου περιέχονται και στο καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ, τις πιπεριές και το εξωτικό φρούτο γκουάβα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com