Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Κετογονική δίαιτα: Ποια φρούτα & σε ποια ποσότητα μπορείτε να φάτε

Θέλετε μια δίαιτα που θα φέρει άμεσα αποτελέσματα,, γι’ αυτό αποφασίσατε να ακολουθήσετε την κετογονική διατροφή (keto diet).
Όλα αυτά τα λιπαρά, τα τυριά και τα κρέατα όμως, σας πέφτουν «βαριά», γι’ αυτό θα θέλατε να υπάρχει η δυνατότητα να φάτε μερικά φρούτα.
Πώς μπορούν να ενσωματωθούν όμως τα σάκχαρα των φρούτων σε μια κετογονική δίαιτα, βασική αρχή της οποίας είναι ότι απαγορεύονται οι υδατάνθρακες απ’ όπου και αν προέρχονται;
Για την ακρίβεια, από τις θερμίδες που παίρνετε συνολικά μέσα στην ημέρα, μόνο το 5-10% μπορούν να προέρχονται από υδατάνθρακες, για να γίνει κέτωση, δηλαδή η καύση λίπους αντί υδατανθράκων για την παραγωγή ενέργειας. Και, δυστυχώς, τα φρούτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.
Για παράδειγμα τα βακκίνια περιέχουν 18 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ανά φλιτζάνι, όσους πρέπει να τρώτε δηλαδή συνολικά σε μία μέρα αν κάνετε κετογονική δίαιτα.
Αυτός είναι και ο λόγος που απαγορεύονται τα περισσότερα φρούτα στην κετογονική δίαιτα.
Σημειωτέο, τα πιο γευστικά φρούτα είναι και τα πιο γλυκά, αυτά που περιέχουν δηλαδή τους περισσότερους υδατάνθρακες, όπως τα ροδάκινα και τα πεπόνια.
Δεν χρειάζεται όμως να αποκλείσετε εντελώς τα φρούτα, όταν υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:
Πηγή: womenshealthmag.com

Αβοκάντο: Το φρούτο με την κρεμώδη υφή έχει θέση στην κετογονική διατροφή. Μισό αβοκάντο περιέχει 15 γραμμάρια καλών λιπαρών που ωφελούν την καρδιά και δύο γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων.

Ελιές: Δεν θεωρούνται ακριβώς φρούτο, αλλά μπορείτε να τις εντάξετε στο πρόγραμμά σας. Δέκα μικρές ελιές έχουν περίπου τρία γραμμάρια λιπαρών και 1,5 γραμμάριο καθαρών υδατανθράκων. Επιπλέον είναι αλμυρές και σας βοηθούν να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα νατρίου, που είναι σημαντικό όταν ακολουθείτε κετογονική δίαιτα.

Καρύδα: Μισό φλιτζάνι καρύδας περιέχει 13 γραμμάρια λιπαρών και 2,5 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων. Συχνά προστίθεται ζάχαρη στην καρύδα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε κάποια χωρίς ζάχαρη ή αγοράστε την ολόκληρη και τεμαχίστε τη μόνοι σας.

Βατόμουρα: Είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, ένα φλιτζάνι περιέχει σχεδόν 8 γραμμάρια. Η ίδια ποσότητα δίνει έξι γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων, συνεπώς μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα στο γιαούρτι και να απολαύσετε ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό.

Σμέουρα: Μισό φλιτζάνι περιέχει 3 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων. Προσθέστε τα στη σαλάτα ή αναμείξτε τα με γιαούρτι για ένα δροσιστικό επιδόρπιο.

Φράουλες: Μισό φλιτζάνι περιέχει πάνω από 4 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων ή περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών σας.

Ντομάτες: Άλλοι το θεωρούν λαχανικό και άλλοι φρούτο. Μισό φλιτζάνι περιέχει δύο γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων.

Λεμόνι: Φυσικά δεν μπορείτε να φάτε το λεμόνι, μπορείτε όμως να προσθέσετε λίγες σταγόνες στο νερό ή στο τσάι και να απογειώσετε τη γεύση τους. Στύβοντας μια φέτα λεμόνι, δεν θα πάρετε περισσότερο από μισό γραμμάριο καθαρών υδατανθράκων, χρησιμοποιήστε το λοιπόν άφοβα για να νοστιμίσετε κρέατα και σαλάτες.

onmed.gr

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com