Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πρόληψη το Καλύτερο "Φάρμακο"

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
President of The European Institutes of Metabolomic & Nutritional Medicine

Γνωρίζουμε ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι σημαντικός για την εμφάνιση μελλοντικών επιπτώσεων στην υγεία.

Σε ποιό βαθμό όμως μπορεί να επηρεάσει την υγεία  και να μας προστατεύσει από μελλοντικές ασθένειες;

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε, στο Archives of Internal Medicine και αφορούσε 23.153 άτομα ηλικίας από 35-65 ετών, οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτά τα άτομα για διάστημα 8 ετών σχετικά με την εμφάνιση: 
  • Διαβήτη
  • Εμφράγμα του μυοκαρδίου
  • Εγκεφαλικού επισοδείου, και
  • Καρκίνου
Ο σκοπός των επιστημόνων ήταν να καταγράψουν τη μείωση κινδύνου για την εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων σε σχέση με 4 παράγοντες υγείας:
  • Την παχυσαρκία
  • Το κάπνισμα
  • Την υγιεινή διατροφή
  • Την άσκηση, και
Πόσο επηρεάζουν λοιπόν στην πρόληψη των σημαντικότερων χρόνιων νοσημάτων οι τέσσερις βασικοί παράγοντες τρόπου ζωής;
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα άτομα που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, είχαν φυσιολογικό βάρος, ασκούνταν και δεν κάπνιζαν, παρουσίασαν μείωση του κινδύνου να εμφανίσουν κάποιο σοβαρό χρόνιο νόσημα κατά 80%. Ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από διαβήτη μειώθηκε κατά 93%, από έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 81%, από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 50% και από καρκίνο κατά 36%.
Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης καταλήγουν ότι τέσσερις απλοί παράγοντες: η αποφυγή του καπνίσματος, το φυσιολογικό βάρος, η τακτική άσκηση και η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων. 

Θεραπεία και ενίσχυση της υγείας
Έχουν γίνει τεράστια άλματα στη σύγχρονη ιατρική σχετικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων απειλητικών για τη ζωή. Ανακαλύπτονται συνεχώς νέα φάρμακα και διαγνωστικές μέθοδοι που επιτρέπουν την καλύτερη αντιμετώπιση των νοσημάτων.

Αυτή όμως η προσέγγιση επικεντρώνει την προσοχή στη νόσο. Συνήθως περιμένουμε να αρρωστήσουμε για να κάνουμε κάτι σχετικά με την υγεία μας ή νομίζουμε ότι κάποιο φάρμακο είναι η πανάκεια. Η αλήθεια όμως είναι ότι η νόσος δεν εκδηλώνεται γιατί λείπει κάποιο φάρμακο από τον οργανισμό ή γιατί ήμασταν απλά άτυχοι. Η νόσος είναι η εκδήλωση της απομάκρυνσης από την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. 

Μέσα από την παραπάνω επιστημονική μελέτη αναδεικνύεται η σπουδαιότητα ενός υγιεινού τρόπου ζωής που σχεδόν εξαλείφει την εμφάνιση των κυριοτέρων παραγόντων νοσηρότητας και θνητότητας στις σύγχρονες κοινωνίες. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή μέχρι σήμερα μειώνει την επίπτωση του διαβήτη κατά 40%, ενώ η αλλαγή τρόπου ζωής προλαμβάνει την εκδήλωση του κατά 93%. Και ενώ η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση της χοληστερίνης και την πρόληψη του εμφράγματος έχει αμφισβητούμενα αποτελέσματα σε όσους δεν έχουν ήδη νοσήσει από στεφανιαία νόσο, ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει την επίπτωση του εμφράγματος κατά 81%.   

Τι μας εμποδίζει να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής;   
Γιατί λοιπόν εφόσον το να ζούμε υγιεινά είναι ο το καλύτερο “φάρμακο” δεν κινούμαστε προς αυτή την επιλογή;

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είμαστε εμείς οι ίδιοι. Είναι αλήθεια ότι βομβαρδιζόμαστε από ένα ανελέητο μάρκετινγκ που μας δημιουργεί εξαρτήσεις από πράγματα που λίγα χρόνια πριν δεν υπήρχαν. Μας κατακλύζουν εικόνες που δείχνουν όλους γύρω μας να πίνουν το τάδε χρωματιστό ποτό και το δείνα συσκευασμένο φαγητό και όλα αυτά τα κάνουν άνδρες και γυναίκες με όμορφα και γυμνασμένα σώματα, που για να είναι όμως σε φόρμα δεν δοκιμάζουν ούτε κατά διάνοια τέτοιες τροφές. 

Εμείς όμως αποφασίζουμε. Ας εξετάσουμε τι ακριβώς συμβαίνει πριν κάνουμε κάτι που ξέρουμε ότι είναι κακό για την υγεία μας. Ξεκινάμε έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας και καταλήγουμε να δικαιολογούμε την επιλογή μας με το επιχείρημα "Δεν θέλουμε να στερηθούμε για να είμαστε υγιείς. Tι νόημα έχει μια ζωή γεμάτη στερήσεις;"

Η αλήθεια όμως είναι ότι όταν λέμε ότι δεν θέλουμε να ζήσουμε μια στερημένη ζωή, είναι τις περισσότερες φορές ανακριβής. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μιλάμε για εξάρτηση. Εξάρτηση από τη ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τις συσκευασμένες τροφές, το τσιγάρο το αλκοόλ κλπ. Με την ίδια λογική μπορεί να θεωρηθεί “στέρηση” η αποχή από την χρήση ναρκωτικών ή άλλων βλαβερών ουσιών. Δεν πρόκειται όμως για περιορισμό αλλά για μια λογική επιλογή και μη χρήση ή κατάχρηση χημικών που δεν προβλέπονται να βρίσκονται μέσα σε ένα ανθρώπινο σώμα. 

Όταν κάποιος ακολουθεί έναν ανθυγιεινό τρόπο διατροφής συνήθως νιώθει χειρότερα απ' ότι θα ένιωθε αν το σώμα του λειτουργούσε σωστά. Τα επίπεδα ενέργειας είναι χαμηλά, νιώθει ένταση ή εξάντληση, δυσπεπτικά ενοχλήματα, φουσκώματα και είναι συχνά κακοδιάθετος. Δεν είναι εύκολο να εντοπίσει τι τον επηρεάζει αρνητικά γιατί πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία. Έχει πλέον χάσει την ικανότητα να “ακούει” το σώμα του.  

Όταν όμως ακολουθούνται συνήθειες που βοηθούν το σώμα να είναι υγιέστερο νιώθουμε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρόκειται για κάτι που θα δούμε στο μέλλον, άλλα άμεσα. Είναι κάτι που το βιώνει κανείς από τις πρώτες ημέρες.

Όταν συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας ό,τι είναι απαραίτητο ώστε το σώμα μας να λειτουργεί καλά, τότε μπορούμε να καταναλώσουμε και κάτι που δεν είναι απόλυτα υγιεινό, ώστε να μη νιώθουμε στερημένοι. 

Μέσα από την εμπειρία μου ως γιατρός έχω επανειλημμένα διαπιστώσει ότι χρειάζεται συνεχής και αδιάκοπη προσπάθεια για να επιφέρουμε νόσο. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το κάνουμε αυτό σταθερά και για χρόνια χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Είναι στο χέρι μας αντί για νόσο, να παράγουμε υγεία και είναι πολύ πιο ευχάριστο, πιο εύκολο και ανταποδοτικό απ’ ότι φαντάζει. 

Πρόληψη
Η ουσιαστική πρόληψη είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Η ειδική εξέταση Metabolomic Analysis® που διενεργείται στις κλινικές μας, αποτυπώνει τις ελλείψεις και ανάγκες του οργανισμού που οφείλονται τόσο σε ενδογενείς (DNA) όσο και εξωγενείς παράγοντες (διατροφή, άσκηση, στρες), στοχεύοντας στην πρόληψη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση.Η εξέταση εντοπίζει πρώιμα διαταραχές του οργανισμού και προσδιορίζει τους διαφορετικούς παράγοντες της υγείας. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι η πιο ακριβής μέθοδος αξιολόγησης της υγείας του ατόμου. 

Είναι ένα σύγχρονο εργαλείο της Precision Medicine (Ιατρική Ακριβείας) που μετρά πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού και παρέχει ακριβή δεδομένα για την ουσιαστική πρόληψη και αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. 

Ανιχνεύονται παράγοντες που αφορούν:
  • τις ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια (μιτοχονδριακή λειτουργία)
  • την λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • την τοξική επιβάρυνση του οργανισμού
  • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
  • το εντερικό μικροβίωμα
  • τις κρυφές φλεγμονές
  • το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων, και
  • επιπρόσθετους δείκτες απόκλισης του οργανισμού από τη φυσιολογική λειτουργία
Εντοπίζονται επιπλέον στρεσογόνοι παράγοντες που υποβόσκουν και συχνά παραβλέπονται. H διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.
Η σταδιακή αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού επιφέρει μια σταθερή βελτίωση της υγείας αντί μιας βαθμιαίας επιδείνωσης, γιατί το σώμα είναι γενετικά προγραμματισμένο να είναι υγιές.

Στην Υγειά σας!

Πηγές:
Archives of Internal Medicine Aug. 2009
www.diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/preventionprogram/index.aspx
www.diabetes.org/news-research/research/access-diabetes-research/can-meformin-prevent-or-delay-type-2-diabetes.html
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3303886/
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com