Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Κάνεις δίαιτα; Οι καλύτερες τροφές για απώλεια βάρους και οι εκείνες που πρέπει να αποφύγεις

Το καλοκαιράκι και το μαγιό βρίσκονται λίγες εβδομάδες μακριά. Αυτοί είναι δύο πολύ καλοί λόγοι οι οποίοι μας ώθησαν να ξεκινήσουμε δίαιτα, ή έστω να γίνουμε πιο προσεκτικές με τη διατροφή μας. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν κάποιες τροφές που ενισχύουν την απώλεια βάρους και κάποιες άλλες που γίνονται ο βασικός εχθρός. Τι τροφές προτείνει λοιπόν, η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαίρη – Τζο Χριστοπούλου, για να χάσουμε πιο γρήγορα κιλά και ποιες μας λέει να προσέξουμε; Πάμε να δούμε…
Ο περιορισμός των θερμίδων δεν είναι πάντα η καλύτερη μέθοδος για απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε «καλές» τροφές και να τις καταναλώσουμε στην κατάλληλη ποσότητα. Ποιες τροφές όμως βοηθούν στην απώλεια βάρους; Ποια φαγητά συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής, καταστέλλουν την όρεξη και μας κρατούν ικανοποιημένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ μας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε; Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις…
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

1.Σολομός
Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ω3 λιπαρά οξέα, σαν αυτά που βρίσκονται στον σολομό, βοηθούν πολύ στην καύση του κοιλιακού λίπους. Επίσης επιταχύνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθούν στην συγκέντρωση. Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή ιωδίου, που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του θυροειδή και για τη βελτίωση του μεταβολισμού.


2.Αβοκάντο
Το αβοκάντο παρέχει δυνατά μαλλιά και νυχιά και αδύνατη σιλουέτα, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και βιταμίνη Ε. Τα υγιή λίπη του αβοκάντο αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού για μεγάλο διάστημα. Συγκεκριμένα, το αβοκάντο περιέχει ελαϊκό οξύ, μια ένωση που μειώνει το αίσθημα της πείνας, αποτρέπει την υπερφαγία και βοηθά στην απώλεια βάρους.


3.Αυγά
Τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και χορταίνουν για αρκετές ώρες. Σιγουρευτείτε, όμως, ότι τρώτε ολόκληρο το αυγό και όχι μόνο το ασπράδι! Μπορεί το ασπράδι να έχει λίγες θερμίδες, αλλά ο κρόκος περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως το σελήνιο, τη χολίνη, τη λουτεΐνη, τη βιταμίνη Β2, τη βιταμίνη Β12 και τη βιταμίνη Α. Ακόμα κι αν οι κρόκοι περιέχουν χοληστερόλη, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έτσι, τρώγοντας ολόκληρο το αυγό θα βοηθήσετε την καρδιά σας, τα μάτια σας, τον εγκέφαλό σας, το δέρμα σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το βάρος σας.


4.Καστανό ρύζι
Κι όμως είναι αλήθεια! Οι υδατάνθρακες επιταχύνουν την απώλεια βάρους- τουλάχιστον οι «καλοί» σύνθετοι υδατάνθρακες. Συστήνεται να καταναλώνετε μια μέτρια ποσότητα υδατανθράκων κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους. Το καστανό ρύζι είναι ο ιδανικός υδατάνθρακας για την απώλεια βάρους, αφού θεωρείται ανθεκτικό άμυλο. Σε αντίθεση με το λευκό ρύζι, το καστανό επιταχύνει τον μεταβολισμό και βοηθάει στην καύση λίπους. Ακόμα, έχει περισσότερες φυτικές ίνες που μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερες ώρες.


5.Μπρόκολο
Μία μόνο μερίδα μπρόκολου παρέχει πολλές φυτικές ίνες που χορταίνουν, με λίγες θερμίδες. Συγκριτικά με άλλα λαχανικά, το μπρόκολο έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης- περίπου 4γρ ανά μερίδα.


6.Μήλα
Αυτό το συνηθισμένο σνακ, είναι ένα από τα καλύτερα και πιο βολικά τρόφιμα για την απώλεια βάρους. Τα μήλα περιέχουν πληθώρα συστατικών που κάνουν καλό στην καρδιακή υγεία και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Επίσης, μειώνουν ραγδαία την όρεξη για φαγητό. Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μισού μήλου πριν το φαγητό θα μειώσει την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

1.Προπαρασκευασμένες σαλάτες
Πολλοί πιστεύουν πως οι σαλάτες είναι πολύ υγιεινές, όμως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν την ίδια ποσότητα λίπους και θερμίδων με ένα burger. Αυτές που φταίνε συνήθως είναι οι σάλτσες και οι τραγανές γαρνιτούρες. Συστήνεται να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο και ξύδι, ή μια σπιτική σάλτσα με ελαιόλαδο, ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Αντικαταστήστε τα κρουτόν με ανάλατους ξηρούς καρπούς.


2.«Άπαχα» ή «με λίγες θερμίδες»
Τα περισσότερα τρόφιμα που αναφέρονται ως «άπαχα» ή «με λίγες θερμίδες», αποτελούνται από πολλά πρόσθετα χημικά και άμυλο, δίνοντας ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Μελέτες δείχνουν πως άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα με 0% λιπαρά, τρώνε διπλάσια ποσότητα. Χωρίς λίπος και θρεπτικά συστατικά, αυτά τα τρόφιμα τείνουν να έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης προκαλώντας αυξομειώσεις στη γλυκόζη αίματος- πράγμα που είναι κακό για την καρδιά και την απώλεια βάρους.


3.Λευκό αλεύρι
Η θρεπτική αξία του λευκού αλευριού είναι σχετικά μικρή λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι αρκετά χαμηλή , σε σχέση με το αλεύρι ολικής άλεσης, ενώ το ίδιο ισχύει και για την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition το 1999, το αλεύρι ολικής άλεσης βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα των μικροθρεπτικών συστατικών σε σχέση με το λευκό. Επίσης, το λευκό αλεύρι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI)*, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αυξομείωση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που δεν ωφελεί στην υγεία και κυρίως στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τέλος, στο ψωμί από λευκό αλεύρι προστίθεται ζάχαρη, κάνοντάς τοακατάλληλα για την απώλεια βάρους.


4.Τρόφιμα πλούσια σε αλάτι (σφολιάτες, fast food, chips)
Είναι γνωστό ότι το αλάτι αυξάνει σημαντικά το αίσθημα της δίψας αλλά και της πείνας συμβάλλοντας στην αύξηση της συνολικής θερμιδικής μας πρόσληψης. Επιπλέον, η μεγάλη πρόσληψη αλατιού ενδέχεται να οδηγήσει σε κατακράτηση περιττών υγρών στο σώμα και κατ’ επέκταση σε ανωμαλίες ακόμη και στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Πρόσφατες έρευνες φέρνουν στο φως και άλλη μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα του αλατιού που μέχρι πρότινος γνώριζαν λίγοι. Φαίνεται λοιπόν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την συγκέντρωση των κορτικοειδών στον λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα αυτά με την σειρά τους να ενισχύουν την αύξηση και ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Πέρα από την επίδραση που έχει όλη αυτή η διαδικασία στο βάρος μας, φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη ινσουλινοαντίστασης σε περιπτώσεις μεγάλης ευαισθησίας στο αλάτι. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό είναι ξεκάθαρο ότι το αλάτι επηρεάζει σημαντικά το νούμερο που εμφανίζεται στην ζυγαριά μας.


tlife.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com