Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Μύθοι και αλήθειες για το πόσο συχνά πρέπει να τρώμε μέσα στην ημέρα

Πρέπει να εμπιστευόμαστε τα σημάδια της πείνας μας ή είναι καλύτερο να προγραμματίζουμε τα γεύματά μας; Το τοπίο είναι θολό και πρέπει να το ξεδιαλύνουμε.
Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το ιδεατό είναι να καταναλώνουμε 6 μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα, ώστε ο μεταβολισμός μας να «τρέχει», όπως και το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η νηστεία είναι μια καλή λύση για απώλεια βάρους, αλλά και για πρόληψη του καρκίνου, με αποχή από το φαγητό για κάποιες ώρες ή μέρες.
Αν έχετε μπερδευτεί, μην ανησυχείτε. Υπάρχει ένας κανόνας που ισχύει πάνω από όλους.  
O καλύτερος αριθμός γευμάτων μέσα στην ημέρα είναι αυτός που χρειάζεστε για να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το τι τρώτε (ποια μακροθρεπτικά συστατικά) και πόσο τρώτε, παίζει περισσότερο ρόλο από το πόσο συχνά τρώτε. Αν, λοιπόν, θέλετε να χάσετε λίπος ή να πάρετε βάρος, το πιο σημαντικό είναι να προσαρμόσετε την πρόσληψη θερμίδων σας αναλόγως. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ένας ειδικός, ο οποίος με βάση τις ανάγκες σας θα προσαρμόσει το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής. Αυτό που αξίζει να θυμάστε είναι ότι το να τρώτε μικρότερα, συχνά γεύματα δεν θα επιταχύνει την απώλεια βάρους, αν οι θερμίδες παραμένουν οι ίδιες. Ιδού το γιατί.
Μύθοι για τα γεύματα και τον μεταβολισμό
1. Περισσότερα μικρά γεύματα=πιο γρήγορος μεταβολισμός=μεγαλύτερη απώλεια βάρους
Ναι, είναι αλήθεια ότι η πέψη ενός γεύματος αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, αλλά αυτό εξαρτάται από τις θερμίδες κι όχι από το πόσο συχνά τρώτε. Το να καταναλώνετε 900 θερμίδες σε 3 μικρά γεύματα ή σε ένα μεγάλο δεν έχει διαφορά. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι όταν η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι ελεγχόμενη, το να τρώτε πιο συχνά δεν θα φέρει κάποια σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους.
2. Η παράλειψη πρωινού κάνει κακό
Οι μύθοι για το πρωινό είναι αρκετοί, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη και ομοφωνία στη σημασία του να τρώμε μόλις ξυπνάμε, σύμφωνα με την αυστριακή fitness εταιρία runtastic. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, είναι να ακολουθείτε τις προτιμήσεις σας και να μην πιέζετε τον εαυτό σας να φάει. Η άσκηση με άδειο στομάχι δεν θα σας πειράξει, αλλά καλό είναι να μην είναι έντονη.

3. Αν παραλείπετε γεύματα, θα σταματήσετε να χάνετε βάρος
Όταν τρώτε λιγότερο, ο μεταβολισμός σας έχει λιγότερη δουλειά να κάνει με την πέψη, που σημαίνει ότι μειώνοντας θερμίδες, μειώνετε και τον μεταβολικό σας ρυθμό, είτε παραλείπετε γεύματα, είτε όχι. Αυτό, όμως, δεν θα σας αποτρέψει από το να χάσετε βάρος. Η απώλεια βάρους θα μειωθεί φυσικά, όταν θα έχετε λιγότερο βάρος να χάσετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να πεινάει, ούτε, όμως, να πιέζεστε να τρώτε κάθε λίγο. Ένα καθημερινό πλάνο θερμίδων από ειδικό θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο, χωρίς να οδηγηθείτε σε ελλείψεις.
Πότε να τρώτε λιγότερο συχνά
-Αν τα πολλά και μικρά γεύματα σας δυσκολεύουν
-Αν θέλετε να σκέφτεστε λιγότερο το φαγητό, αλλά να έχετε ένα πλάνο θερμίδων
-Αν δεν μπορείτε να χάσετε βάρος ούτε μειώνοντας τις θερμίδες
-Αν έχετε πεπτικά προβλήματα –ένα μεγαλύτερο διάλειμμα ανάμεσα στα γεύματα δίνει το χρόνο στον οργανισμό να ολοκληρώσει την πέψη πιο σωστά

Πότε να τρώτε πιο συχνά (4 ή περισσότερα γεύματα την ημέρα)
-Αν θέλετε να πάρετε βάρος, αλλά δεν μπορείτε να καταναλώνετε πολλές θερμίδες σε ένα γεύμα
-Αν έχετε πολύ δραστήρια δουλειά και υψηλές απαιτήσεις θερμίδων και ενέργειας
-Αν είστε αθλητές και χρειάζεστε συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες μεταξύ προπονήσεων
-Αν πεινάτε

Τι να θυμάστε
-Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός γευμάτων μέσα σε μια ημέρα που «λειτουργεί» για όλους. Εμπιστευτείτε την πείνα σας και αν θέλετε να τρώτε πιο συχνά κάντε το. Αν αυτό σας πιέζει, τρώτε λιγότερο συχνά. Μην ξεχνάτε, όμως, ποτέ να φάτε.
-Δεν χρειάζεται να πιέζετε τον εαυτό σας να τρώει βάσει προγράμματος, αλλά θα ήταν καλό να δημιουργήσετε τη συνήθεια στον εαυτό σας να τρώει τον ίδιο αριθμό γευμάτων κάθε μέρα. Σύμφωνα με έρευνες, η ακανόνιστη κατανάλωση γευμάτων μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία. Ορίστε, λοιπόν, τον αριθμό γευμάτων που σας ταιριάζει, είτε αυτά είναι δύο, είτε τρία, είτε έξι μέσα στην ημέρα και προσπαθήστε να τα κρατήσετε, τουλάχιστον για τις περισσότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Το ιδανικό θα ήταν να βρείτε το ρυθμό σας πρώτα με τη βοήθεια ειδικού κι έπειτα να τον διατηρήσετε.
-Ο καλύτερος αριθμός γευμάτων για εσάς εξαρτάται από τις ανάγκες του οργανισμού και του σώματός σας.
 clickatlife.gr

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com