Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τι προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα

Για να καταλάβετε τον λόγο που τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούν φαγούρα, είναι σημαντικό πρώτα από όλα να καταλάβετε τι προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα εξ αρχής.
Ένα ηλιακό έγκαυμα είναι συνήθως το αποτέλεσμα της βλάβης της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στο δέρμα. Αυτό συμβαίνει όταν ο βαθμός της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου υπερβαίνει την ικανότητα της φυσικής χρωστικής του σώματος, που ονομάζεται μελανίνη, να προστατεύσει το δέρμα σας, μας εξηγεί η κυρία ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η UV ακτινοβολία καταστρέφει το DNA των δερματικών κυττάρων. Αντιδρώντας σε αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα σκοτώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα, αλλά επειδή η ακτινοβολία UV δεν διεισδύει όσο οι ακτίνες Χ και άλλες μορφές ακτινοβολίας, η ζημιά περιορίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος.
Η συνεχής έκθεση στον ήλιο με το να μην φοράτε αντηλιακό σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες, μπορεί επίσης να είναι αιτιολογικός παράγοντας για μια σοβαρή φαγούρα σε ηλιακό έγκαυμα.

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως είναι επιβλαβής και μπορεί να βλάψει το δέρμα σας. Μέρος αυτής της βλάβης είναι μικρής διάρκειας (προσωρινή), όπως το ηλιακό έγκαυμα. Ωστόσο, αν επιτρέψετε στον ήλιο να “κάψει” το δέρμα σας (μακροχρόνια έκθεση), τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα, όπως ο καρκίνος του δέρματος.
Όταν κάνετε ηλιοθεραπεία, πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν δύο κύριοι τύποι επιβλαβούς υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας: UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα, καταστρέφοντας το μεσαίο στρώμα (χόριο). Το χόριο περιέχει τους ελαστικούς ιστούς που διατηρούν το δέρμα ελαστικό.
Ως εκ τούτου, οι ακτίνες UVA επισπεύδουν την γήρανση του δέρματος και προκαλούν τις γνωστές σε όλους μας ρυτίδες. Οι ακτίνες UVB απορροφώνται από το ανώτερο στρώμα του δέρματος (την επιδερμίδα). Αυτό προκαλεί το μαύρισμα από τον ήλιο, αλλά και τα ηλιακά εγκαύματα.

Και οι δύο τύποι ακτίνων, UVA και UVB, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Κατά συνέπεια, κάθε φορά που “επιτρέπετε” να σας συμβεί ένα ηλιακό έγκαυμα, αυξάνετε μόνοι σας τις πιθανότητες να εκδηλώσετε κάποιο μελάνωμα.
Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία στο δέρμα σας. Όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως, παράγεται περισσότερη μελανίνη για να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UV. Αυτό κάνει πιο σκούρο το δέρμα και είναι αυτό που οι άνθρωποι αναφέρουν ως “μαύρισμα”.
Παρά το γεγονός ότι η μελανίνη προστατεύει το δέρμα σας από το έγκαυμα, εντούτοις δεν εμποδίζει τις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων UV.
Μπορείτε να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό μπουκαλάκι με αντηλιακό, το οποίο έχει ακόμα μέσα αρκετή ποσότητα υγρού, αλλά γιατροί και δερματολόγοι προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο κρύβει κινδύνους.
Πριν εφαρμόσετε το αντηλιακό επάνω σας και βγείτε στον ήλιο ήσυχοι ότι είστε προστατευμένοι, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό το αντηλιακό να έχει απωλέσει την ικανότητά του να σας προστατεύει από τις δυνητικά βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
Τα αντηλιακά διαρκούν συνήθως από ένα έως τρία χρόνια, αλλά το καλύτερο είναι να μην το ριψοκινδυνεύσετε, αν δεν μπορείτε να βρείτε την σχετική ημερομηνία λήξης επάνω στο μπουκάλι ή το σωληνάριο.
Επίσης, η ισχύς του αντηλιακού εξαρτάται και από το πού έχει αποθηκευτεί από το περασμένο καλοκαίρι. Αν, για παράδειγμα, έχει μείνει στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, τα δραστικά συστατικά του έχουν πιθανότατα αλλοιωθεί από τη ζέστη.

ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com