Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Σελήνιο ένα απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό μας

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, που συμμετέχει σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών. Ειδικότερα, αποτελεί δομικό συστατικό ενζύμων και πρωτεϊνών που εμπλέκονται στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών.
Έτσι, η επαρκής πρόσληψη σεληνίου είναι σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και την προστασία από ιώσεις, ενώ η δράση του ως φυσικό αντιοξειδωτικό συμβάλλει στην προστασία από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Από την άλλη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα, πιθανόν να σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και κυρίως καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, η πρόσληψη σεληνίου φαίνεται ότι μπορεί να δρα προστατευτικά έναντι των αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς, ενώ πρόσφατες μελέτες το συνδέουν με τη γονιμότητα και την υγεία του νευρικού συστήματος.
Αναφορικά με τη διαιτητική πρόσληψη σεληνίου, στις πλούσιες πηγές του συγκαταλέγονται τα καρύδια Βραζιλίας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια, το βοδινό κρέας και τα πουλερικά. Τέλος, σημαντικά ποσά σεληνίου μπορεί να περιέχονται και σε προϊόντα δημητριακών, λαχανικά και φρούτα, γεγονός όμως που εξαρτάται από το έδαφος στο οποίο έχουν καλλιεργηθεί.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com