Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη των καλών λιπαρών

Νέα επιστημονικά δεδομένα, που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας δείχνουν πως η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης, συνδέεται με χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από στεφανιαία νόσο και άλλα αίτια.
Για τους σκοπούς της ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 100.000 ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για μέσο διάστημα 22 ετών. Οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε 4 χρόνια, προκειμένου να αξιολογηθούν οι διατροφικές τους συνήθειες.
Συνολικά, η υψηλότερη πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων από φυτικές πηγές, όπως το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί, βρέθηκε να συνδέεται με 16% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αντίθετα, η μεγαλύτερη πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών ζωικής προέλευσης συσχετίσθηκε με υψηλότερη πιθανότητα θανάτου.
Από την άλλη, υπολογίστηκε πως η ισοθερμιδική αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών, απλών υδατανθράκων και trans λιπαρών με φυτικής προέλευσης μονοακόρεστα λιπαρά οξέα θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα θανάτου κατά 10-15%, ενώ η αντικατάσταση ζωικών μονοακόρεστων λιπαρών από φυτικά θα επέφερε αντίστοιχη μείωση της τάξης του 24-26%.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα τονίζουν τη σημασία της προέλευσης των μονοακόρεστων λιπαρών στη δίαιτα και δείχνουν ότι θα πρέπει να στοχεύουμε κυρίως σε φυτικές πηγές τους.
Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, ενώ είναι πιθανό οι εθελοντές με την υψηλότερη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης να ακολουθούσαν και ένα γενικότερα πιο «υγιεινό» τρόπο ζωής, στον οποίο μπορεί να αποδίδεται κατά ένα μέρος η παρατηρούμενη μείωση της πιθανότητας θανάτου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com