Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Φακές: ένα όσπριο υψηλής διατροφικής αξίας

Τα όσπρια αποτελούν μια ομάδα εξαιρετικά θρεπτικών τροφίμων που μπορούν να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιό μας με απαραίτητα συστατικά.
Ειδικότερα, οι φακές, αν και ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, προσφέρουν σημαντικά ποσά και άλλων πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Αρχικά, οι φακές είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων, ενώ όταν συνδυάζονται με προϊόντα δημητριακών, όπως για παράδειγμα ψωμί ή ρύζι, παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Από την άλλη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα αδιάλυτες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και πολυφαινόλες, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες.
Αναφορικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν, οι φακές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυλλικό οξύ, θειαμίνη, βιταμίνη Β-6, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως αν και η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι πράγματι υψηλή, ο σίδηρος που περιέχουν δεν απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, προτείνεται οι φακές να συνδυάζονται με πηγές βιταμίνης C, η όποια ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com