Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Παντζάρι και υγεία

Το χρώμα και η γλυκιά του γεύση το κάνουν σίγουρα να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα λαχανικά. Το ίδιο, όμως, θα μπορούσαμε να πούμε και για τη διατροφική του αξία, καθώς το παντζάρι αποτελεί ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Ειδικότερα, τα παντζάρια είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και μαγγανίου, που συμμετέχει σε πλήθος βιολογικών λειτουργιών, όπως ο οστικός σχηματισμός, η δημιουργία συνδετικού ιστού, η επούλωση των πληγών και η σύνθεση ορμονών που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.
Επιπλέον, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου και βιταμίνης Α, ενώ τα αντιοξειδωτικά τους συστατικά προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορες μορφές καρκίνου.
Τέλος, τα τελευταία χρόνια υπάρχει αρκετή ερευνητική δραστηριότητα γύρω από την επίδραση της κατανάλωσης χυμού παντζαριού στην υγεία. Ειδικότερα, έχει φανεί ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της αιματικής ροής και της αθλητικής απόδοσης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών όπως η άνοια.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com