Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Αισθητικές επεμβάσεις: Σε πόσο καιρό φαίνονται τα αποτελέσματά τους;

«Σε πόσο καιρό θα φανούν τα τελικά αποτελέσματα;» είναι ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που θέτουν στους γιατρούς όσοι επιθυμούν να υποβληθούν σε αισθητικές επεμβάσεις.
Δυστυχώς η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη διότι εξαρτάται από το είδος της αισθητικής επέμβασης που θα εφαρμοστεί αλλά και από ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής.
«Η επούλωση κάθε τραύματος είναι μία βιολογική διεργασία που λαμβάνει χώρα σε στάδια, τα οποία πρέπει να γίνουν με τη σωστή σειρά και τον σωστό τρόπο», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Δρακωτός. «Οτιδήποτε διαταράσσει την λεπτή αυτή διεργασία έχει ως συνέπεια καθυστέρηση της επούλωσης. Οι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο συμπεριλαμβάνουν από το πόσο οξυγόνο παίρνει το τραύμα και τις τυχόν λοιμώξεις έως την κατανάλωση αλκοόλ».
Ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας είναι το κάπνισμα, το οποίο επιβραδύνει ή και παρεμποδίζει τη διαδικασία της επούλωσης. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε στις ασθενείς μας να περιορίσουν όσο μπορούν το κάπνισμα τις εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση», λέει ο Δρ. Δρακωτός.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο είναι η ηλικία, οι σωματικές απαιτήσεις της εργασίας, το επίπεδο του ψυχολογικού στρες, οι καθημερινές υποχρεώσεις, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η υποκείμενη κατάσταση της υγείας (π.χ. αν το άτομο πάσχει από νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία), η κατανάλωση αλκοόλ και η διατροφή.
«Δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, είναι προφανές ότι θα έχει διαφορετικό χρόνο ανάρρωσης από μια μικρή ή μεγάλη αισθητική επέμβαση», συνεχίζει ο ειδικός. «Στόχος μας είναι πάντοτε η ταχύτερη δυνατή ανάρρωση και ανάδειξη του τελικού αποτελέσματος, αλλά αν κάποιος επιθυμεί να υποβληθεί σε οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση καλό είναι να ξέρει τι ισχύει σε αδρές γραμμές, ώστε να μπορέσει να κάνει καλύτερο προγραμματισμό».
Να λοιπόν πόσος καιρός χρειάζεται κατά μέσον όρο για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα με ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές παρεμβάσεις:

* Ενέσιμες θεραπείες. Οι εγχύσεις αλλαντοτοξίνης (μπότοξ) συνήθως χρειάζονται 3-5 ημέρες για να αρχίσουν να δρουν, ενώ συνεχής βελτίωση του δέρματος θα παρατηρείται για αρκετές εβδομάδες. Οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος έχουν μεν αμέσως ορατό αποτέλεσμα, αλλά θα υπάρξει περαιτέρω αλλαγή τις επόμενες 2-3 ημέρες. Οι αυτόλογες μεσοθεραπείες (PRP) που γίνονται με συστατικά από το ίδιο το σώμα (βιολογική θεραπεία), μπορεί να χρειασθούν 2-4 εβδομάδες έως ότου φανεί το τελικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, με τις ετερόλογες μεσοθεραπείες στις οποίες χρησιμοποιούνται έτοιμα συστατικά τα οποία δεν προέρχονται από το σώμα του ατόμου (μπορεί, π.χ., να είναι βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ κ.λπ.), το αποτέλεσμα φαίνεται μέσα στις 2-3 πρώτες ημέρες.
* Μη επεμβατικές θεραπείες. Στις θεραπείες με νήματα ανάρτησης τα αποτελέσματα γίνονται σχεδόν αμέσως ορατά. Με τα απλά νήματα κολλαγονογένεσης μπορεί να χρειασθούν από 4 έως 6 εβδομάδες για να αναδειχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τις θεραπείες ανάπλασης με λέιζερ, οι οποίες εφαρμόζονται για αναζωογόνηση, ουλές προσώπου, ραγάδες σώματος, μετεγχειρητικές ουλές κ.λπ., κάθε συνεδρία χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να δείξει το αποτέλεσμά της. Ανάλογα είναι τα χρονικά διαστήματα και με τις θεραπείες ανάπλασης με υπερήχους ή ραδιοσυχνότητες. Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα προερχόμενα από λιπώδη ιστό που εφαρμόζονται για ανάπλαση του δέρματος (ρυτίδες, μαύρους κύκλους, εγκαύματα, ουλές, ραγάδες κ.λπ.), συνήθως χρειάζονται από 3 έως 7 μήνες έως ότου φανεί το τελικό αποτέλεσμα.
* Επεμβατικές θεραπείες. Η συνολική διάρκεια επούλωσης των χειρουργικών αισθητικών επεμβάσεων είναι μεγαλύτερη διότι για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να υποχωρήσει εντελώς το οίδημα (πρήξιμο) που συνήθως αναπτύσσεται μετά την εγχείρηση. Στο μεσοδιάστημα «η εμφάνιση θα είναι σαφώς βελτιωμένη, αλλά αν δεν περάσει ικανό χρονικό διάστημα δεν θα αναδειχθεί πλήρως η νέα, ανανεωμένη εικόνα», τονίζει ο Δρ. Δρακωτός.
Έτσι λοιπόν, η λιποαναρρόφηση μπορεί να χρειασθεί 1-6 μήνες για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα, αναλόγως με το σημείο του σώματος όπου έχει γίνει. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο χαμηλότερα στο σώμα εφαρμόζεται, τόσο περισσότερο θα χρειασθεί η πλήρης επούλωση, διότι λόγω βαρύτητας το οίδημα συσσωρεύεται χαμηλά στο σώμα και φεύγει πιο δύσκολα. Το πιο χρονοβόρο σημείο για λιποαναρρόφηση είναι οι γάμπες, όπου η υποχώρηση του οιδήματος μπορεί να χρειασθεί 6 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και 1 χρόνο) για να απαλλαγεί από το οίδημα χρειάζεται και η μύτη που διορθώνεται με ρινοπλαστική. Το τελευταίο σημείο της από το οποίο φεύγει το οίδημα είναι η άκρη της (ακρορρίνιο).
Η βλεφαροπλαστική συνήθως χρειάζεται 1-2 μήνες έως ότου φανεί το τελικό αποτέλεσμα και το λίφτινγκ προσώπου περίπου 1-2 μήνες για να φύγει το οίδημα, αλλά 6-12 μήνες για να γίνουν σχεδόν αδιόρατες οι τομές.
Όταν τοποθετούνται ενθέματα στήθους, μπορεί να χρειασθούν μέχρι και 6 μήνες έως ότου πάρει ο μαστός το τελικό σχήμα. Επομένως «αν μια γυναίκα θέλει να κάνει αυξητική στήθους για το καλοκαίρι, τώρα είναι η εποχή να την κάνει», διευκρινίζει ο Δρ. Δρακωτός.
Το αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής συνήθως φαίνεται έπειτα από 2 εβδομάδες, ενώ η τομή που γίνεται πίσω από το αυτί ναι μεν δεν θα φαίνεται, αλλά θα αργήσει να επουλωθεί (μπορεί να περάσει 1 χρόνος έως ότου πάψει να είναι ορατή).
Τέλος, τρεις έως έξι μήνες απαιτούνται για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα στην λιπογλυπτική και το body contouring (συνδυάζει λιποαναρρόφηση με λιπομεταφορά).
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com