Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πώς ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά

Σε άρθρο της στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Αστερία Σταματάκη, αναφέρεται στα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και στον ρόλο που παίζουν στην υγεία μας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα προβιοτικά, είναι συγκεκριμένοι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχονται σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά ως ζωντανούς μικροοργανισμούς, που μπορούν να ωφελήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό όταν λαμβάνονται στις κατάλληλες ποσότητες Τα πιο συνηθισμένα στελέχη είναι τα lactobacilli και τα bifidobacteria π.χ. Lactobacillus casei, Bifidobacterium infantis.
Μελέτες δείχνουν πως τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού σωλήνα, καθώς φαίνεται ότι:
  • Αναχαιτίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.
  • Βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  • Συμβάλλουν στην παραγωγή βραχείας αλύσου λιπαρών οξέων.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα προβιοτικά υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το παραδοσιακό γιαούρτι, στο κεφίρ, στα γαλακτοκομικά που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες π.χ. bifidobacteria και lactobacilli. Επιπλέον, υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα όπως στο kimchi, sauerkraut (γερμανικό ξινολάχανο), miso, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναφορικά με τα πρεβιοτικά, είναι τα συστατικά των τροφών που περιέχουν άπεπτους ολιγοσκαχαρίτες, όπως είναι οι γαλακτοολιγοσακχαρίτες και η ινουλίνη. Πρόκειται για ένα είδος φυτικών ινών που περνούν άπεπτες τον πεπτικό σωλήνα και ευνοούν την ανάπτυξη ή τη δραστηριότητα συγκεκριμένων φιλικών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Στην πραγματικότητα, τα πρεβιοτικά είναι το «γεύμα» των καλών μικροοργανισμών. Ενώ όλα τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες, δεν έχουν όλες οι φυτικές ίνες πρεβιοτικές ιδιότητες. Τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν επιλεκτικά αυτές τις ίνες, με αποτέλεσμα τη σύνθεση βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
Πρεβιοτικά υπάρχουν στις μπανάνες, τα κρεμμύδια, τα πράσα, την κορινθιακή σταφίδα, τα σπαράγγια, τις αγκινάρες και τα φασόλια σόγιας.
Ένα προβιοτικό και ένα πρεβιοτικό μαζί ονομάζονται συνβιοτικά. Κοινώς, ένας συνδυασμός γιαουρτιού με σταφίδα, φαντάζει ιδανικός…
newsbeast.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

1 σχόλια:

  1. Αυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
    Από σύγχρονες κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη ενώ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
    Μάθετε περισσότερα εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/mavristafida/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com