Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Φθινοπωρινή ισημερία 2017

Μπορεί μέχρι πριν από λίγα 24ωρα οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα να θύμιζαν… ντάλα καλοκαίρι, το φθινόπωρο, όμως, μας χτυπάει την πόρτα. Η τυπική του έναρξη θα γίνει στις 23:02 (ώρα Ελλάδας) το βράδυ της Παρασκευής. Τότε θα συμβεί η εαρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, σηματοδοτώντας έτσι την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου. Αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.
Στην ισημερία η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει, ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.
Όμως, σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Αθήνα η «ίση μέρα και ίση νύχτα» θα συμβεί λίγο αργότερα, στις 26 Σεπτεμβρίου. Την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η «ισοπαλία» μέρας-νύχτας συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό. Στις άλλες περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία.
Τόσο οι ισημερίες όσο και τα ηλιοστάσια συμβαίνουν δύο φορές το χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς καθώς τους απέδιδαν μυθικές διαστάσεις.
 pontos-news.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com