Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν τα φουντούκια

Είναι πλέον γνωστό ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, προσφέροντας πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες και το ρόλο που διαδραματίζουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
Τα φουντούκια, δε θα μπορούσαν βέβαια να αποτελούν εξαίρεση, καθώς το διατροφικό τους «προφίλ» δείχνει ότι αξίζουν μια θέση στο διαιτολόγιό μας.
Ειδικότερα, τα φουντούκια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και παράλληλα, συμμετέχει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των αγγείων, τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αξιοποίηση της βιταμίνης Κ από τον οργανισμό. Ενδεικτικά, 15 φουντούκια καλύπτουν περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε, για υγιείς ενήλικες.
Από την άλλη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία φαίνεται ότι διαθέτουν καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες, βιταμίνη Β6, καθώς και απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο σίδηρος, ενώ είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, έτσι και τα φουντούκια διαθέτουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, προκειμένου να προσφέρουν το σύνολο των ευεργετικών τους συστατικών, χωρίς «περιττές» θερμίδες.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com