Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα λάθη των γονέων στη διατροφή του παιδιού

Στην προσπάθεια τους να πείσουν τα παιδιά τους να τραφούν σωστά, οι γονείς υιοθετούν συχνά πρακτικές που μπορεί να επηρεάσουν με λάθος τρόπο τη στάση του παιδιού απέναντι στο φαγητό.
Στην ενότητα «Διατροφή και Υγεία» στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας όπου αναρτούνται εύκολες, γρήγορες, υγιεινές συνταγές αλλά και tips διατροφής η διαιτολόγος - διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κάνει αναφορά σε εκφράσεις και τακτικές που τις έχουν εφαρμόσει όλοι οι γονείς χωρίς να γνωρίζουν το βαθύτερο αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς.
Συγκεκριμένα σημειώνονται τα εξής προς τους γονείς:

«Καθάρισε το πιάτο σου»

Τα υγιή παιδιά τρώνε όταν πεινάνε και σταματούν όταν χορταίνουν. Τα παιδιά έχουν τα δικά τους εσωτερικά μηνύματα για το πόσο θα φάνε και εμείς δεν πρέπει να τα αναγκάζουμε να τρώνε πέρα από το σημείο κορεσμού. Το να διδάξουμε τα παιδιά μας να λειτουργούν με βάση τη πείνα τους και τον κορεσμό τους θα τα βοηθήσει να έχουν μια φυσιολογική σχέση με το φαγητό.
Τι να κάνετε: Μην πιέζετε το παιδί να φάει όλο του το φαγητό. Βάλτε στο παιδί σας μικρές προς μέτριες μερίδες (με εξαίρεση τα λαχανικά).

Μη βάζετε το παιδί σας να τρώει μπροστά σε ανοιχτή τηλεόραση ή υπολογιστή

Πολλές οι φορές οι γονείς υποκύπτουν στην πίεση των παιδιών και βάζουν τα παιδιά τους να τρώνε μπροστά σε κάποιου είδους οθόνη (π.χ. τηλεόραση, υπολογιστής). Τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, όταν παρακολουθούν τηλεόραση καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες και θερμίδες. Μελέτες δείχνουν ότι παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση όταν τρώνε, καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά τρόφιμα και λιγότερα φρούτα και λαχανικά.
Τι να κάνετε: Καλό θα ήταν τα παιδιά να τρώνε σε ένα ήρεμο περιβάλλον και να μην αποσπάται η προσοχή τους από άλλα ερεθίσματα. Προσπαθήστε να τρώτε όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί.

«Αν φας το ψάρι, μετά θα σου δώσω παγωτό»

Το να πείσουμε το παιδί μας να φάει όσπρια ή λαχανικά ή ψάρι μπορεί να γίνει πολύ κουραστικό κι οι γονείς πολλές φορές ακολουθούν το δρόμο της «εξαγοράς». Δυστυχώς, αυτή η τακτική μαθαίνει στα παιδιά μας ότι η υγιεινή τροφή αποτελεί υποχρέωση, ενώ το γλυκό είναι η επιβράβευση και η ευχαρίστηση.
Τι να κάνετε: Μη συνδέετε το γλυκό με τα άλλα φαγητά και μην το παρουσιάζετε ως βραβείο.

Συχνή προσφορά φαγητού

Οι γονείς προσφέρουν συνεχώς φαγητό στα παιδιά την ώρα του διαβάσματος ή του παιχνιδιού για να έχουν ενέργεια. Το διαρκές τσιμπολόγημα μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στην αδιαφορία σχετικά με το γεύμα ή το δείπνο και δύσκολα θα δοκιμάσουν νέες τροφές (π.χ. λαχανικά) που προσφέρονται στο κυρίως γεύμα.
Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός γευμάτων. 3 κυρίως γεύματα και 2-3 σνακ.

Πλήρες απαγορευτικό στα γλυκά

Αυτή είναι μια ακραία και λάθος τακτική. Μελέτες δείχνουν πως όταν απαγορεύουμε στα παιδιά την κατανάλωση των γλυκών, τότε αυξάνεται η επιθυμία τους για αυτά κι είναι πολύ πιθανόν να τα καταναλώσουν χωρίς μέτρο όταν τα βρουν μπροστά τους.
Τι να κάνετε: Επιλέξτε γλυκά με βάση το γάλα και τα φρούτα.
newsbeast.gr

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com