Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πάει για οριστική απόσυρση το ιστορικό «παπάκι»

Ο κινητήρας των πενήντα κυβικών εκατοστών είναι αυτός πάνω στον οποίο στηρίχτηκε η εταιρεία Honda Motor και, παρά τη μικρή δύναμή του, εκτόξευσε την εταιρεία στη θέση της μεγαλύτερης κατασκευάστριας μοτοσικλετών στον κόσμο.
Τα στοιχεία αυτά υπενθυμίζει το πρακτορείο Bloomberg, καθώς η ύπαρξη αυτών των θρυλικών σκούτερ- το περίφημο «πενηντάρι» απειλείται από τους αυστηρότερους κανονισμούς για τους ρύπους, που θα ισχύσουν από το 2020. Honda, Yamaha και Suzuki αποσύρουν φέτος πολλά από τα μοντέλα τους των 50 κυβικών και προειδοποιούν πως πιθανώς να τα καταργήσουν όλα. Το κόστος για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς τα κάνει, εξηγεί το δημοσίευμα, ασύμφορα.
Στις «απώλειες» της φετινής χρονιάς προσμετράται το θρυλικό- κι αξέχαστο για όσους το έχουν οδηγήσει- μίνι μηχανάκι «Ζ», το περίφημο «monkey» ή «ζετάκι» ελληνιστί. Ύστερα από 50 χρόνια, τα τελευταία μοντέλα θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής τον Αύγουστο.
«Με κάποιο τρόπο τα καταφέραμε με τους κανονισμούς μέχρι σήμερα, αλλά πλέον, τεχνολογικά, έχουμε φτάσει το όριο των δυνατοτήτων μας» δηλώνει διευθυντής του τμήματος μοτοσικλετών της Honda Νοριάκι Άμπε. «Δεν μπορούμε πια να φτιάξουμε ένα προϊόν το οποίο θα ικανοποιεί τους καταναλωτές».
Στην Ιαπωνία οι πωλήσεις καταποντίστηκαν κατά 94% πέρσι με 162.130 μηχανάκια έναντι 2,8 εκατομμυρίων που πωλούνταν το 1982, σύμφωνα με στοιχεία τω ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Το 60% των μοτοσικλετών πενήντα κυβικών που πουλήθηκαν πέρσι ήταν Honda, με δεύτερη τη Yamaha και τρίτη τη Suzuki.
Τη χαριστική βολή δίνει η επιβολή αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών. Όπως εξηγεί το Bloomberg, η τέταρτη αναθεώρησή τους, που τίθεται σε ισχύ το φετινό φθινόπωρο, απαιτεί να διαθέτουν τα οχήματα συστήματα ελέγχου που θα εξασφαλίζουν «καθαρή» κυκλοφορία για τουλάχιστον 20.000 χιλιόμετρα. Η 5η αναθεώρησή τους, που θα ισχύσει από το 2020, επεκτείνει την απαίτηση αυτή για όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αλλαγή αυτή θα επιφέρει μείωση των ρύπων στο μισό σε διάστημα 20ετίας και θα επιβαρύνει τα οχήματα με κόστος έως 111 ευρώ.
«Τα μηχανάκια 100 ή 50 κυβικών μάλλον θα εξαφανιστούν» δήλωσε ο Οσάμου Σουζούκι, ο 87χρονος πρόεδρος της Suzuki. «Το χαμηλότερο όριο θα γίνουν μάλλον τα 125 ή τα 150 κυβικά».
Το «πενηνταράκι» αποτελεί σύμβολο της ιαπωνικής βιομηχανίας μοτοσικλετών. Η Honda ιδρύθηκε το 1948, βασισμένη στην επιτυχία του 50cc «Bata-bata» (που είχε ονομαστεί έτσι λόγω του θορύβου που έκανε). Μια δεκαετία μετά ακολούθησε το μηχανάκι με τη μεγαλύτερη παραγωγή στην ιστορία: το Super Cub, το διαχρονικό κι αξέχαστο «παπάκι». Φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το ορόσημο των 100 εκατομμυρίων πωλήσεων.

newsbeast.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com