Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα light γαλακτομικά "ασπίδα" κατά της κατάθλιψης

Πολλοί από εμάς επιλέγουμε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας ή στο πλαίσιο κάποιας δίαιτας. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε πως αυτή η επιλογή μας προστατεύει επίσης από την κατάθλιψη;

Τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης έδειξαν ότι η αυξημένη πρόσληψη γάλακτος και γιαουρτιού χαμηλού σε λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσότερων από 1.000 ενηλίκων στην Ιαπωνία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες από αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η μελέτη, που διεξήχθη από τον καθηγητή Ryoichi Nagatomi, του Πανεπιστημίου Tohoku στην Ιαπωνία, και τους συνεργάτες του δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κοινωνική Ψυχολογία και Ψυχιατρική Επιδημιολογία.
Η κατάθλιψη -που αναφέρεται επίσης ως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή- είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές ψυχικής υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, το 2015, περίπου 16,1 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών. Τα συμπτώματα ωστόσο της κατάθλιψης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονη θλίψη, αισθήματα απελπισίας, ενοχής ή αδυναμία, ευερεθιστότητα, κόπωση, προβλήματα στον ύπνο και σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.
Η έρευνα συμπεριέλαβε 1.159 ενήλικες από την Ιαπωνία ηλικίας από 19 έως 83 ετών, η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν πόσο συχνά κατανάλωναν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι). Η πρόσληψη των τυριών, του βουτύρου και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων δεν καταγράφηκε.
Σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν ανέφεραν κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εκείνοι που κατανάλωναν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και γιαούρτι μία με τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι ερευνητές τόνισαν: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά σχετίζεται με χαμηλότερο επιπολασμό των καταθλιπτικών συμπτωμάτων». Δεν εντοπίστηκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά και της κατάθλιψης.
Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εντοπιστούν οι μηχανισμοί που διέπουν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και του χαμηλότερου κινδύνου κατάθλιψης.

stogiatro.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com