Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Hassan Fathy: Ο Αιγύπτιος αρχιτέκτονας και η σχέση του με την Ελλάδα

Τον σπουδαίο Αιγύπτιο Hassan Fathy τιμά σήμερα με Doodle η Google!
O Fathy ήταν τρίγλωσσος καθηγητής-μηχανικός-αρχιτέκτονας, ερασιτέχνης μουσικός, δραματουργός, και εφευρέτης...
Έγινε γνωστός για τις πρωτοποριακές νέες μεθόδους του, σεβόμενος παράλληλα την παράδοση.
Στην αρχή της καριέρας του, ο Fathy επικεντρώθηκε στη διδασκαλία της αρχιτεκτονικής, ωστόσο σύντομα άρχισε να ασχολείται και ο ίδιος με δικά του αρχιτεκτονικά έργα. Ήταν πεπεισμένος ότι η Αίγυπτος θα πήγαινε μπροστά μόνο αν εξέταζε το παρελθόν της.
Ο ίδιος ερεύνησε αρχαίες μεθόδους κατασκευής κτηρίων και άρχισε να εργάζεται με παραδοσιακά υλικά, όπως λάσπη και χώμα. Πέρα από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ο Fathy είχε εμπιστοσύνη στη δύναμη της κοινότητας να φροντίζει τον εαυτό της. Εκπαίδευσε τα μέλη της κοινότητας να δημιουργούν τα δικά τους υλικά από το μηδέν και φτιάχνουν τη δική τους δομή, ώστε να είναι σε θέση να συντηρήσουν τα σπίτια τους όταν θα φύγει ο Fathy.
Δείτε το Doodle της Google 
hassan fathys 117th birthday 5734203317551104 hp2x
O Fathy δεν έχτιζε απλά σπίτια, έχτιζε κοινότητες.
Το σημερινό Doodle τιμά την κληρονομιά του Fathy που αν ζούσε θα γιόρταζε τα 117α γενέθλιά του.
Ο Hassan Fathy, ο σοφός Αιγύπτιος αρχιτέκτονας είχε ζήσει στην Αθήνα τη δεκαετία του ’60 και είχε χτίσει το δικό του σπίτι στην έρημο με φόντο τη θάλασσα, στη Marina el Alamein.
Θολωτές οροφές, κομμάτια ουρανού, ενσωματωμένα τούβλα από γυαλιά ποικιλόχρωμα αφήνουν να εισχωρήσει στον εσωτερικό χώρο σπάνιας ομορφιάς χρωματιστό φως. Η γλυπτική του αντίληψη εμπλουτίζει και συμπληρώνει τα κτήριά του.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com