Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Διαβατήρια χωρών που δεν υπάρχουν σήμερα

Βρετανική Παλαιστίνη, ΕΣΣΔ, Ελεύθερη Πολιτεία της Φιούμε, κ.ά. Η ιστορία είναι γεμάτη με κράτη που υπήρξαν για πολύ λίγο και που απλά εξαφανίστηκαν.
Ο Tom Topol συλλέγει διαβατήρια εδώ και 14 χρόνια και στην ιστοσελίδα του passport-collector.com, παρουσιάζει ταξιδιωτικά έγγραφα στο πέρασμα των χρόνων. Ο Topol γοητεύτηκε από τα παλιά διαβατήρια όταν βρήκε τυχαία μερικά σε μια υπαίθρια αγορά στο Κιότο της Ιαπωνίας. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει όσα μπορεί για την πολιτική και τη γεωγραφία ιστορικών διαβατηρίων.

Δείτε μερικά διαβατήρια από τη συλλογή του Topol, χωρών που πλέον δεν υπάρχουν.


Γερμανική Αυτοκρατορία, 1916 (φωτογραφία πάνω)
Η Γερμανική Αυτοκρατορία αποτελούνταν από διάφορα δουκάτα, πριγκιπάτα και ελεύθερες πόλεις -συμπεριλαμβανομένου του δουκάτου Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα, που εξέδωσε το πιο πάνω πράσινο διαβατήριο το 1916, τέσσερα χρόνια πριν απορροφηθεί από την Βαυαρία.
Η Γερμανική Αυτοκρατορία -Γερμανικό Ράιχ, επίσημα- δεν ήταν το ιδανικότερο μέρος για να ζει κάποιος το 1916, αλλά η κυβέρνηση προφανώς επέτρεπε στους πολίτες της να έχουν φωτογραφίες διαβατηρίου με... τα σκυλιά τους.
Αποικία και προτεκτοράτο του Άντεν, 1956
Πολλά από τα διαβατήρια της συλλογής έχουν το ίδιο οικόσημο: ένα λιοντάρι και έναν μονόκερο με μια ασπίδα. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι όλα από βρετανικές αποικίες. Η Βρετανική Αυτοκρατορία εξέδιδε διαβατήρια σε όλα σχεδόν τα εδάφη της, μερικά από τα οποία είναι σπανιότερα από άλλα, όπως για παράδειγμα το Βόρειο Βόρνεο.
Το συγκεκριμένο διαβατήριο είναι από την Αποικία και Προτεκτοράτο του Άντεν, που σήμερα λιμάνι της Υεμένης. Όπως η Ζανζιβάρη και η Ινδία, το Προτεκτοράτο του Άντεν δεν προσαρτήθηκε ποτέ επίσημα από την Βρετανία, αντ' αυτού, στα τέλη του 1800, το Στέμμα αποφάσισε ότι ήθελε να ελέγχει το λιμάνι του Άντεν. Τότε οι φυλές γύρω από το λιμάνι έδωσαν τον έλεγχο των εξωτερικών υποθέσεών τους στο Στέμμα με αντάλλαγμα στρατιωτική προστασία.
Η συμφωνία αυτή φαίνεται στο εσωτερικό του διαβατηρίου, το οποίο αναφέρει ότι ο δικαιούχος είχε "την προστασία της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας» και διαβάζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά. Αντίθετα, τα σημερινά διαβατήρια της Υεμένης έχουν αγγλικά και αραβικά, διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά και η σφραγίδα της Υεμένης είναι στο μπροστινό μέρος.
Το Seaman Passport των ΗΠΑ, 1942
Ο Αμερικανός Fred Albert Bauman έλαβε το ειδικό Seaman Passport στο Χάλογουιν του 1942. Το Διαβατήριο Seaman εκδόθηκε λίγους μήνες αφότου οι ΗΠΑ μπήκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον Φεβρουάριο του 1942, μέχρι τον Αύγουστο του 1945, όταν παραδόθηκε ο στρατός της Ιαπωνίας.
Ελεύθερη Πολιτεία της Φιούμε, 1923
Η Φιούμε -κάποτε μια μικροσκοπική πολιτεία, πλέον η Ριέκα, κύριο λιμάνι της Κροατίας- αυτονομήθηκε πρώτη φορά το 1719. Υποκείμενο στις ιδιοτροπίες διαφόρων αυτοκρατόρων και βασιλέων, έχασε και ανέκτησε την ελευθερία της πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα. Μέχρι το 1868, ήταν τμήμα του Βασιλείου της Ουγγαρίας, αλλά ήταν μια ιδιαίτερη κατάσταση, όπου ζούσαν Ιταλοί, Ούγγροι και Γερμανοί και μιλούσαν μια τοπική διάλεκτο που ήταν μια συγχώνευση των μητρικών γλωσσών τους.
Το 1920, στον απόηχο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Φιούμε ανακηρύχθηκε επίσημα ελεύθερη πολιτεία -χάρη στη διεθνή κοινότητα, που σκέφτηκε ότι ήταν καλό να υπάρχει "κάτι" μεταξύ της Ιταλίας και της περιοχής που σύντομα θα γινόταν το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Η ιθαγένεια ορίστηκε ως επί το πλείστον από την γλώσσα που μιλούσε κάποιος και όλοι αισθάνθηκαν πιο πολύ κάτοικοι της Φιούμε από οτιδήποτε άλλο. Αυτή η πίστη υπογραμμίστηκε από το διαβατήριο της Φιούμε.
ΕΣΣΔ, 1928
Οι πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης χρησιμοποιούσαν διάφορα διαβατήρια. Ένα με πράσινο κάλυμμα εκδόθηκε για τους αστικούς εργαζόμενους και χρησιμοποιούνταν για να αποτρέψει τους αγρότες από το να μπαίνουν σε πόλεις. Το πιο πάνω διαβατήριο ανήκε σε κάποια Lydia Graff και της επέτρεπε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, εκτός από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αφρική, τις ΗΠΑ και την Παλαιστίνη, που απαιτούνται επιπλέον έγγραφα.
Το διαβατήριο της Graff δείχνει ότι ταξίδεψε στη Μογγολία και την Κίνα. Έχει όμως και κάτι που το κάνει ξεχωριστό: είναι η υπογραφή του Genrikh Grigoryevich Yagoda, ο οποίος αργότερα θα γίνει ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών του Στάλιν και που τελικά εκτελέστηκε με την κατηγορία της προδοσίας. Η υπογραφή εμφανίζεται στην κάτω αριστερή πλευρά της σελίδας.
Βρετανική Παλαιστίνη, 1944
Το εν λόγω είναι του λοχαγού Tuve T. Smolensk και προέρχεται από την Βρετανική Παλαιστίνη.
Στην μοβ σφραγίδα στη σελίδα 17, φαίνεται η "Χάιφα", το κύριο λιμάνι του Ισραήλ. Η Βρετανική Παλαιστίνη επιστράφηκε στο Ισραήλ το 1948. Ένα διαβατήριο της Βρετανικής Παλαιστίνης με σφραγίδα του Ισραήλ είναι αρκετά σπάνιο σήμερα.

3otiko 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com