Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Η πρώτη χώρα του κόσμου χωρίς χρέος σε ξένο νόμισμα

Κι όμως υπάρχει τέτοια χώρα. Διαβάστε ποια είναι


Adtech Ad


Η κυβέρνηση της Δανίας αποπλήρωσε το τελευταίο της δάνειο σε ξένο νόμισμα για τελευταία φορά τα «τελευταία τουλάχιστον 183 χρόνια», κι έγινε έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεν χρωστά σε ξένο νόμισμα.Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Δανίας, στις 20 Μαρτίου αποπληρώθηκαν 1,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, επιστρέφοντας ως και το τελευταίο σεντ κάθε υποχρέωσή της σε συνάλλαγμα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Δανίας, τα προηγούμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η πρακτική της λήψης δανείων σε ξένο νόμισμα για να διατηρήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε επιθυμητό επίπεδο, όμως μετά τη μεγάλη τους αύξηση τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αυτή είχε φθίνει.
Με την υπερσυγκέντρωση συναλλάγματος η χώρα κατάφερε να αποπληρώσει τα παλαιότερα δάνειά της, κρατώντας παράλληλα σταθερή την ισοτιμία της δανέζικης κορόνας χάρη και σε τεράστιες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας, Κρίστιαν Γιένσεν, προειδοποίησε ότι η χώρα θα περάσει δύσκολα χρόνια. «Η διευθέτηση του χρέους δεν πρέπει να θεωρείται λόγος για να χαλαρώσουμε. Από το 2030 θα έχουμε μία εικόνα, η οποία δείχνει ότι για 20 χρόνια θα αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο δημόσιο έλλειμμα, διότι η έξαρση των γεννήσεων σημαίνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό θα αποχωρήσει από την αγορά εργασίας και θα αντικατασταθεί από νεότερες γενιές. Αν δεν ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή, κινδυνεύουμε με καταστροφικά κενά στην εμπιστοσύνη, την οποία έχει κατακτήσει η οικονομία της Δανίας στις διεθνείς της σχέσεις».
Πάντως η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει πως η κεντρική κυβέρνηση της Δανίας δεν έχει χρέη. Η χώρα εκδίδει ομόλογα σε κορώνες για να καλύψει το έλλειμμά της και ρευστοποιήσεις των εγχώριων ομολόγων της.

FORTUNEGREECE

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com