Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ο αστυνομικός που έπιασε τον Αλ Καπόνε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, εθίστηκε στο αλκοόλ και έγινε πωλητής κατεψυγμένων χάμπουργκερ. Πέθανε ξεχασμένος μόλις 54 ετών


To 1987 κυκλοφόρησε η ταινία «Οι Αδιάφθοροι» η οποία ήταν βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.
Ο Κέβιν Κόστνερ υποδυόταν τον ομοσπονδιακό αστυνομικό  Έλιοτ Νες και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο το θρυλικό απατεώνα, Αλ Καπόνε.
Ο τίτλος ήταν εμπνευσμένος από το όνομα της πραγματικής αστυνομικής ομάδας, που οργάνωσε ο Νες την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, προκειμένου να  συλλάβουν τον Αλ Καπόνε.

7  Οκτωβρίου 1936. Ο Έλιοτ Νες στο γραφείο του στο Κλίβελαντ

Ο Έλιοτ Νες γεννήθηκε το 1903 στο Σικάγο και ήταν ο νεότερος από τα πέντε αδέρφια του.
Οι γονείς του ήταν Νορβηγοί μετανάστες και τους βοηθούσε στον οικογενειακό φούρνο.
Σπούδασε οικονομικά και εγκληματολογία στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Αρχικά εργάστηκε ως ερευνητής σε μια εταιρεία.
Αργότερα ο αδερφός του, ο οποίος ήταν πράκτορας του FBI, του πρόσφερε θέση σε παράρτημα του υπουργείου Οικονομικών στο Σικάγο.
Ήταν η εποχή της ποτοαπαγόρευσης και ο διαβόητος γκάνγκστερ Αλ Καπόνε έκανε χρυσές δουλειές, χρηματίζοντας αστυνομικούς και διαφθείροντας όποιον δημόσιο υπάλληλο ή αξιωματούχο χρειαζόταν.
Όταν το 1928 εκλέχτηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Χέρμπερτ Xoύβερ, αποφασίστηκε η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και η σύλληψη του Καπόνε.
Τότε, ο Νες κλήθηκε να δημιουργήσει μια ομάδα από πράκτορες που θα αναλάμβαναν το δύσκολο έργο της σύλληψης.
Η ομάδα αποτελείτο από 11 άτομα και ονομάστηκε «Οι Αδιάφθοροι», με την ελπίδα ότι μια μικρή αλλά αποφασισμένη ομάδα θα κατάφερνε να μη χρηματιστεί από τους άντρες του Καπόνε.
Ο Νες πραγματοποίησε εφόδους στις παράνομες ζυθοποιίες του Καπόνε και κατάσχεσε χιλιάδες δολάρια από τα κέρδη του.
Ο Καπόνε προσπάθησε να τον δωροδοκήσει αλλά δεν τα κατάφερε. Παρόλο, που σκέφτηκε να τον σκοτώσει, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλη αντίδραση στην αστυνομία, οπότε αποφάσισε να το αναβάλλει.
Ο Έλιοτ Νες απέκτησε μεγάλη φήμη στο Σικάγο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική σύλληψη του κακοποιού, ο οποίος τελικά συνελήφθη με την κατηγορία της φοροδιαφυγής.
Καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης και ο Νες ανταμείφθηκε με τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Γραφείο Ποτοαπαγόρευσης του Σικάγο.

Έλιοτ Νες και Αλ Καπόνε
Επί μια δεκαετία  εργάστηκε κατά του οργανωμένου εγκλήματος και έγινε διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας στο Κλίβελαντ.
Στα χρόνια που διετέλεσε διευθυντής μειώθηκε ο αριθμός των ατυχημάτων και περιορίσθηκε η διαφθορά.  Έβαλε υποψηφιότητα για Δήμαρχος, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Στα τελευταία χρόνια υπηρεσίας, η φήμη του αμαυρώθηκε από τον εθισμό του στο αλκοόλ και την εμπλοκή του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.
Αναγκάστηκε να κάνει δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει. Εργάστηκε ως έμπορος ηλεκτρικών ειδών, ως βιβλιοπώλης και ως πωλητής κατεψυγμένων χάμπουργκερ.
Έκανε συνολικά τρεις γάμους και πέθανε σε ηλικία 54 ετών, ξεχασμένος από την αμερικανική κοινωνία.

Η σειρά «Οι Αδιάφθοροι» έκανε πρεμιέρα το 1959 και διήρκεσε 4 χρόνια
Τα κατορθώματά του έγιναν γνωστά όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο που είχε γράψει με τον δημοσιογράφο Όσκαρ Φρέλεϊ, με τίτλο «Οι Αδιάφθοροι».
Το βιβλίο πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην Αμερική.
Αν και πολλοί ανέφεραν ότι περιείχε πολλά μυθιστορηματικά στοιχεία, ο Νες έγινε γνωστός  ως μαχητής του εγκλήματος.
Η ιστορία μεταφέρθηκε το 1959 στην τηλεόραση, όπου ο ηθοποιός Ρόμπερτ Στακ υποδύθηκε τον Νες και το 1987 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Μπράιαν ντε Πάλμα.

Σκηνή από την ταινία «Οι Αδιάφθοροι» του 1987 με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ
Αρχικά ο Ντε Πάλμα πρότεινε τον ρόλο του Νες στον Χάρισον Φορντ, ο οποίος αρνήθηκε.
Τελικά τον ρόλο κέρδισε ο νεαρός Κέβιν Κόστνερ και το καστ συμπληρώθηκε από τους  Σον Κόνερι, Άντι Γκαρσία και Ρόμπερτ Ντε Νίρο.
Για τις ανάγκες των γυρισμάτων χρησιμοποίησαν πραγματικά αντικείμενα του Καπόνε, ενώ ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο φορούσε προσθετικά για να φαίνεται πιο χοντρός, καθώς δεν πρόλαβε να πάρει τα κιλά που απαιτούσε ο ρόλος του.
Ο Ντε Πάλμα προσέλαβε ως σύμβουλο έναν πραγματικό «αδιάφθορο», τον Άλμπερτ Γουλφ, ο οποίος ήταν στην ομάδα του Νες και βοήθησε τον Κόστνερ στον ρόλο του.
Η ταινία κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου 1987 και έκανε εισπράξεις 76 εκατομμύρια δολάρια.
Θεωρήθηκε μιας από τις καλύτερες γκανκστερικές ταινίες του ’80 και ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ.

 mixanitouxronou.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com