Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα ατομικά καταφύγια που έφτιαξαν οι Βιετναμέζοι για να γλιτώσουν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς. Άνοιξαν τρύπες στα πεζοδρόμια. Ποιους μιμήθηκαν...

Την αρχή έκαναν οι Βρετανοί. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν το Λονδίνο , οι πολίτες έτρεχαν για να κρυφτούν στις καλοφτιαγμένες υπόγειες στοές του σιδηροδρόμου.
Εκατομμύρια άμαχοι σώθηκαν βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από τη γη είτε στις στοές ή σε ορύγματα σε κήπους και σήραγγες σε πάρκα.
Το παράδειγμα των Άγγλων ακολούθησαν, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, οι Βιετναμέζοι .
Όταν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά  ξεκίνησαν να χτυπούν την πρωτεύουσα, οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να οργανώνονται.

Με τον ήχο της σειρήνας οι κάτοικοι του Ανόι τρέχουν να κρυφτούν στα ατομικά καταφύγια που κατασκεύασαν στα πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων

Οι Βιετναμέζοι πήγαν ένα βήμα παρακάτω την πρακτική των Βρετανών κι έφτιαξαν ατομικές υπόγειες στοές στα πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων, σε πολύ κοντινή απόσταση η μία από την άλλη.
Οι στοές είχαν το μέγεθος κάδου απορριμμάτων και βρίσκονταν πολύ κοντά η μία με την άλλη.

Κάθε καταφύγιο χωρούσε ένα άτομο. Όσοι είχαν παιδιά τα έπαιρναν μαζί τους

Κάθε καταφύγιο είχε το δικό του καπάκι και όταν ακουγόταν η πρώτη σειρήνα, οι περαστικοί έμπαιναν μέσα.  Με τον ήχο της δεύτερης σειρήνας που σήμαινε ότι τα βομβαρδιστικά βρίσκονταν πάνω από την πόλη έκλειναν το καπάκι. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και αν η βόμβα έπεφτε στην περιοχή τους, προφυλάσσονταν από τα θραύσματα.
Λίγο πριν ηχήσει η δεύτερη σειρήνα. Λίγο πριν κλείσει το καπάκι

Με τη λήξη του συναγερμού ο κόσμος άνοιγε τα καπάκια και έβγαινε από τα καταφύγια.
Η ζωή συνεχιζόταν από εκεί που είχε σταματήσει.


 Αντλήθηκαν πληροφορίες από το περιοδικό Εικόνες, τεύχος Απριλίου 1968. Τις φωτογραφίες τράβηξε ο Ταρίκ Αλί.
 mixanitouxronou.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com