Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πόσες θερμίδες έχει η Καθαρά Δευτέρα; Τι να κάνεις για να μην παχύνεις...

Καθαρά Δευτέρα σημαίνει χαρταετός, βόλτες στην εξοχή, ταβερνάκι με καλή παρέα και νόστιμα σαρακοστιανά φαγητά! Ξέρεις... λαγάνα, χαλβάς, θαλασσινά, ντολμαδάκια και ταραμοσαλάτα... Όλα εκείνα τα φαγητά που αν δεν προσέξουμε με την ποσότητα, θα φορτώσουμε το σώμα μας με πολλές - πολλές θερμίδες. Για αυτό λοιπόν ζητήσαμε από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Τίνα Καραΐσκου να μας πει πώς θα απολαύσουμε όλες αυτές τις λιχουδιές χωρίς να χαλάσουμε τη δίαιτά μας.
"Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να ενδώσουμε στους διατροφικούς πειρασμούς της Καθαράς Δευτέρας χωρίς τύψεις, αν φυσικά είμαστε προσεκτικές. Άλλωστε όλα τα τρόφιμα αυτής της μέρας, είναι πλούσια σε υψηλή διατροφική αξία και αντιοξειδωτική δράση. Το θέμα είναι να προσέξουμε την ποσότητα και τον τρόπο που είναι μαγειρεμένα!" σημειώνει η ειδικός.


ΟΙ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
-Χαλβάς: Ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με  αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ωστόσο, παρόλο που είναι πλούσιος σε θρεπτική αξία η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους
Θερμίδες: 100 gr χαλβά αποδίδουν γύρω στις 540 Kcal

-Ταραμάς: Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι) για αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση από όσους έχουν υπέρταση. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και γενναιόδωρη σε θερμίδες. Καλό είναι να μην καταναλώσουμε περισσότερες από 2 κουταλιές της σούπας, δηλαδή 30γρ.
Θερμίδες: 100 γρ. ταραμά έχουν 407 θερμίδες

-Θαλασσινά: Επίλεξε ψητά ή μαγειρεμένα και όχι τηγανιτά! Είναι πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Ιδανική πρόταση για όσες ακολουθούν δίαιτα μιας και μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.
Θερμίδες: 200kcal / μερίδα

-Λαγάνα:
Μία φέτα λαγάνα είναι αρκετή, αφού ισοδυναμεί με μια απλή φέτα ψωμιού. Από διατροφικής πλευράς, μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Θερμίδες: Μια φέτα ίσον 80 θερμίδες

ΤΙ ΓΛΥΚΟ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νηστεία της Καθαρά Δευτέρας μας βοηθά να απολαμβάνουμε γλυκά τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας! Έτσι αποφεύγοντας την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το βούτυρο και τη σοκολάτα γάλακτος μπορούμε να απολαμβάνουμε γλυκά, νόστιμα και υγιεινά τα οποία φροντίζουν τόσο για την προαγωγή της υγείας μας, όσο και για την διατήρηση της σιλουέτας μας, αρκεί φυσικά να μην ξεπερνάμε τις συνιστώμενες ποσότητες. Κάποιες καλές εναλλακτικές επιλογές είναι:
  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος ή μακεδονικός
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Παστέλι
  • Γλυκά κουταλιού
ΤΙ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛ
Η ειδικός συνιστά 1-2 ποτήρια για τις γυναίκες και 2-3 για τους άντρες. Εάν όντως σε νοιάζει η διατροφή και το σώμα σου, καλό είναι να μην πιεις παραπάνω. Δες τις θερμίδες που θα προσλαμβάνεις ανά γουλιά, για να έχεις επίγνωση τουλάχιστον...
  • Oύζο 1 ποτηράκι (60 ml/ σαν σφηνάκι μεγάλο): 150 θερμίδες
  • Τσίπουρο 1 ποτηράκι (60 ml/ σαν σφηνάκι μεγάλο): 170 θερμίδες
  • Κρασί 1 ποτηράκι (120 ml): 80 θερμίδες
  • Μπίρα 1 κουτάκι (330 ml): 146 θερμίδες
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
-Στο κυρίως γεύμα συμπεριλαμβάνουμε άφθονα λαχανικά ωμά, βραστά ή ψητά. Τα λαχανικά θα πρέπει να καταλαμβάνουν το μισό πιάτο τουλάχιστον και το υπόλοιπο μισό πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα όσπρια και τα θαλασσινά. Αυτός ο απλός κανόνας, θα σε βοηθήσει να μην ξεφύγεις στις θερμίδες.

-Αποφεύγεις μεγάλες ποσότητες ταραμοσαλάτας και χαλβά.
-Όχι τηγανητά (αν σου είναι αδύνατο, κατανάλωσέ τα σε μικρές ποσότητες).
-Μην ξεχνάς την ενυδάτωση σου. Πιες όσο περισσότερο νερό και φυσικούς χυμούς μπορείς.
ΚΑΙ ΘΥΜΗΣΟΥ...
Το έθιμο του χαρταετού αποτελεί ιδανική ευκαιρία να τρέξεις και να αντισταθμίσεις τις διατροφικές ατασθαλίες της μέρας. Συνδύασε την εκδρομή σου ή την ημέρα σου με περπάτημα στη φύση ή στις ωραίες γωνιές της πόλης σου.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com