Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Acropole Palace: To «στοιχειωμένο παλάτι» της Πατησίων ετοιμάζεται να λειτουργήσει ξανά

Το κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο μιας άλλης εποχής και μιας άλλης Αθήνας αναγεννιέται αλλά είναι ακόμη άγνωστο πότε θα μπορεί να ανοίξει και πάλι τις πύλες του. Χρόνια ολόκληρα ήταν εκεί σαν άδειο κουφάρι, αλλά επιτέλους έφτασε η στιγμή που η οδός Πατησίων θα ανακτήσει ένα από τα παλιά της κοσμήματα.
Μετά από ουκ ολίγες καθυστερήσεις και χαμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ, φαίνεται ότι βρίσκεται ξανά ο... δρόμος προκειμένου ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, να παραδοθεί και πάλι, ριζικά ανανεωμένο, στην πόλη.
Το «Acropole Palace» συμβολίζει την κοσμοπολίτικη εκδοχή της Αθηναϊκής Αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau, που χρόνια ολόκληρα το βλέπαμε ερείπιο.
Βεβαίως το ιστορικό κτίριο δεν θα λειτουργήσει σαν ξενοδοχείο, αλλά σαν χώρος Πολιτισμού.
Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του άρματος μάχης. Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980 και το 1991 κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ λίγο αργότερα άρχισε η αποκατάστασή του, η οποία όπως άρχισε έτσι και τελείωσε. 
Βεβαίως το ιστορικό κτίριο δεν θα λειτουργήσει σαν ξενοδοχείο, αλλά σαν χώρος Πολιτισμού. Θα γίνει ένα κρατικό κτίριο με προσανατολισμό στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Θα διατηρήσει ως αίσθηση τον χαρακτήρα της εποχής που το γέννησε (δεκαετία ’20’) αλλά θα προσαρμοστεί για σύγχρονες χρήσεις.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων υποστηρίζει ότι το «Ακροπόλ Παλλάς» θα έχει αμιγώς πολιτιστικές χρήσεις και δεν θα στεγάσει, τελικά, διοικητικές υπηρεσίες.
Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Αυτή η «απόδοση» στην πόλη και ο διάλογος με την κοινωνία θα υποστηριχθεί ποικιλοτρόπως. Η παλιά ιδέα περί δημιουργίας ενός μεγάλου πωλητηρίου του ΤΑΠΑ (με αντίγραφα και εκμαγεία) στο επίπεδο του δρόμου, διαγωνίως απέναντι από το Μουσείο, θα προχωρήσει. Θα γίνει λοιπόν το πωλητήριο του αρχαιολογικού μουσείου που μέχρι τώρα ήταν χωμένο στο υπόγειο του μουσείου.
Στο ισόγειο θα υπάρχουν αίθουσες για εκθέσεις και το πωλητήριο του αρχαιολογικού μουσείου. Στον πρώτο όροφο αμφιθέατρο 150 θέσεων με μεταφραστικές καμπίνες για συνέδρια, Στον έκτο όροφο εστιατόριο και διαμέρισμα υποδοχής επίσημων προσώπων. Και στους ενδιάμεσους ορόφους, μετά την ενοποίηση χώρων, θα μπορούν να φιλοξενούνται πειραματικές ομάδες χορού, να δίνονται εξετάσεις σχολών και να υπάρχει ανοικτή γραμμή με τις ομάδες νέων δημιουργών. Θα δοθεί επίσης ευκαιρία να στεγαστεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη μνημείων με προσβάσιμα αρχεία.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com