Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα αρχαία sms. Πως έστελνε μηνύματα ο Μέγας Αλέξανδρος στην αχανή αυτοκρατορία του. Στρατηγός από την Αρκαδία, εφηύρε υδραυλικό σύστημα για αποστολή έτοιμων μηνυμάτων, όπως «επίθεση», «συναγερμός» (βίντεο)

Στην αρχαιότητα δημιουργήθηκε μία από τις πιο διορατικές εφευρέσεις. Ο Αινείας ο Τακτικός ανακάλυψε την πρώτη μέθοδο υπεραστικής επικοινωνίας.
Το 350 π.Χ. εφηύρε τον υδραυλικό τηλέγραφο, συσκευή που μπορούσε να μεταφέρει γρήγορα «έτοιμα μηνύματα», σε μεγάλες αποστάσεις.
Ο στρατηγός από τη Στυμφαλία ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε και έγραψε οδηγό για τις στρατιωτικές επικοινωνίες, καθώς θεωρούσε ότι οι δάδες δεν επαρκούσαν σε καιρό πολεμικών συγκρούσεων. Και αυτό διότι δεν υπήρχαν λεπτομέρειες στο μήνυμα ούτε κάποια περιγραφή ενώ ο χρόνος που χανόταν ήταν πολύτιμος.
Έτσι, ανέπτυξε τον αποκαλούμενο υδραυλικό τηλέγραφο, δηλαδή μηχανισμό μετάδοσης προσυμφωνημένων μηνυμάτων σε μια προσπάθεια να ξεπερασθούν οι δυσκολίες.

Όταν ήθελαν να μεταδώσουν μήνυμα, ειδοποιούσαν την απέναντι σκοπιά υψώνοντας αναμμένο πυρσό. Αριστερά η συσκευή που εκτίθεται στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Cosmote
Ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού
Ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την ταχεία μεταφορά μηνυμάτων στην αχανή αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Πώς λειτουργούσε
Επρόκειτο για συσκευή από την οποία μπορούσαν να σταλούν προσυμφωνημένα μηνύματα.
Όπως, δηλαδή, συμβαίνει σήμερα μέσα από τις συσκευές των κινητών, τα οποία έχουν την δυνατότητα να αποστείλουν «πρότυπα μηνύματα», όπως για παράδειγμα «είμαι σε σύσκεψη», «θα σας καλέσω αργότερα» κτλ.

Ο υδραυλικός τηλέγραφος είχε τη δυνατότητα αποστολής 20 τέτοιων μηνυμάτων, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εποχής, όπως «παύσατε πυρ», «οπισθοχώρηση», «ο εχθρός πλησιάζει», «τέλος συναγερμού», «επίθεση», «κυκλωτική κίνηση» και άλλα.
Ήταν ένας χάλκινος κύλινδρος που είχε νερό στη βάση του. Εκεί επέπλεε ένας μεγάλος φελλός.
Πάνω στον κύλινδρο βρίσκονταν στηριγμένα σε όρθια θέση τα «έτοιμα μηνύματα».
Στο κάτω μέρος υπήρχε μια μικρή βρύση, ένας κρουνός, όπως λεγόταν εκείνη την εποχή, που στηριζόταν σε μεγάλη λεκάνη.
Ίδια συσκευή υπήρχε και στην απέναντι πλευρά, όπου πήγαινε το μήνυμα. Έτσι, γινόταν εφικτή η επικοινωνία ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη.
Αντίστοιχα, και στις δυο πλευρές, υπήρχε κάποιος χειριστής.

Ο αποστολέας άναβε έναν πυρσό και περίμενε την ανταπόκριση
Μόλις ο δέκτης άναβε και τον δικό του πυρσό, οι δυο χειριστές άνοιγαν ταυτόχρονα τις βρύσες τους. Όταν η στάθμη του νερού έφτασε στο επιθυμητό ύψος, που αντιστοιχούσε σε ένα μήνυμα, με την ίδια διαδικασία των πυρσών ο πομπός ενημέρωνε τον δέκτη να κλείσει τον κρουνό του.
Για να λειτουργήσει σωστά και να μην γίνει λάθος στο μήνυμα – που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο σε περίπτωση πολέμου – έπρεπε οι κινήσεις να γίνονται με μεγάλη ακρίβεια.
Όλα ξεκινούσαν από το ταυτόχρονο άνοιγμα και κλείσιμο της βρύσης.
Μέσω του υδραυλικού τηλέγραφου, ο στρατός είχε πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνεί με συγκεκριμένα μηνύματα, μεταξύ στρατιωτικών ομάδων, τα οποία σε περίπτωση εισβολής από ξηρά η θάλασσα θα μπορούσαν να μεταφερθούν εγκαίρως και στους πολίτες.
Η ευφυέστατη μέθοδος αποστολής προσυμφωνημένων μηνυμάτων, που περιέγραψε ο Αινείας ο Τακτικός τον 4ο π.Χ. αιώνα, χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την ταχεία μεταφορά μηνυμάτων στην αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως λειτουργούσε ο υδραυλικός τηλέγραφος:


Μπορείτε να δείτε από κοντά ένα πιστό αντίγραφο του υδραυλικού τηλέγραφου στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.
Μεγάλο μέρος των Συλλογών του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, το χρονολόγιο της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να δείτε, επισκεπτόμενοι τη νέα, επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου:www.otegroupmuseum.gr.Επίσης αναλυτική περιγραφή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τόσο για σχολικές ομάδες όσο και για οικογένειες, με ημερομηνίες και ηλικίες παιδιών, ανά πρόγραμμα.Ανακαλύψτε το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών με ένα «κλικ» και ελάτε να γνωρίσετε από κοντά την ιστορία των τηλεπικοινωνιών μέσα από μια συναρπαστική αφήγηση!

Οι δράσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Φεβρουαρίου, παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα «αληθινό» Δελτίο Ειδήσεων.
Ένα από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης στην Ελλάδα, «επαναλειτουργεί» στην αυθεντική του μορφή, έχοντας ως πρωταγωνιστές τα παιδιά, που από τη θέση του ρεπόρτερ, αλλά και των παρουσιαστών δημοσιογράφων, δημιουργούν και «βγάζουν στον αέρα», ένα ολοκληρωμένο Δελτίο Ειδήσεων, βιώνοντας στην πράξη το θαυμαστό κόσμο του θεάματος και της επικοινωνίας.
Τα προγράμματα, προσφέρονται δωρεάν, απαιτείται κράτηση, τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Για παιδιά 7 έως 12 ετών. Ώρες: 11.00-12.30 & 13.00-14.30

Πληροφορίες: Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
mixanitouxronou.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com