Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τι ώρα πρέπει να χτυπάει το κουδούνι;

Tη συζήτηση για το πότε πρέπει τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, ανοίγει πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου McGill, η οποία υποστηρίζει ότι μεταθέτοντας το πρωινό κουδούνι για λίγο αργότερα, οι έφηβοι κοιμούνται καλύτερα και έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Sleep Research, και έδειξε ότι οι μαθητές στον Καναδά που πήγαιναν σε σχολεία που ξεκινούσαν νωρίτερα τα μαθήματά τους, κοιμόντουσαν λιγότερο, πολύ λιγότερο από όσο ορίζουν οι σχετικές οδηγίες για την ηλικία τους, και ήταν συχνά κουρασμένοι τα πρωινά. Τα ευρήματα αυτά, μας βοηθούν να καταλάβουμε γιατί, ένας στους 3 Καναδούς εφήβους δεν κοιμούνται αρκετά.
“Είναι καιρός να γίνει μια συζήτηση για τις ώρες έναρξης των μαθημάτων στον Καναδά”, υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης, Geneviève Gariépy, από το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του McGill.
"To πρόβλημα είναι ότι το να ξεκινάει το σχολείο πολύ νωρίς, δεν συμβαδίζει με το φυσικό κιρκάδιο ρυθμό των εφήβων", σημειώνει η Gariépy. "Καθώς διαβαίνουν την εφηβεία, ο κιρκάδιος ρυθμός των εφήβων καθυστερεί κατά 2-3 ώρες. Μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν στο γυμνάσιο, το να πέσουν για ύπνο πριν τις 11 το βράδυ γίνεται δύσκολο και το ξύπνημα πριν τις 8 το πρωί, ακατόρθωτο. Καλούνται να πολεμήσουν την ίδια τους τη φύση, για να πάνε στο σχολείο στην ώρα τους".
Προηγούμενες μελέτες, σε διεθνές επίπεδο, έχει δείξει ότι οι έφηβοι που στερούνταν ύπνου τα πήγαιναν χειρότερα στο σχολείο και είχαν και άλλα προβλήματα υγείας, ενώ ήταν πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και συμπεριφορικών προβλημάτων.
Οι ερευνητές του McGill χρησιμοποίησαν στοιχεία από 30.000 μαθητές της χώρας, από 362 σχολεία του Καναδά.
Τα σχολεία στον Καναδά ξεκινούν τα μαθήματά τους από τς 8 έως τις 9:30 το πρωί. "Βρήκαμε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της εκκίνησης των μαθημάτων πιο αργά και του καλύτερου ύπνου των εφήβων, σημειώνει ο Καθηγητής Frank Elgar.
"Η αλλαγή στις ώρες εναρξης των μαθημάτων, εμπλέκει πολλούς, όπως π.χ. τους οδηγούς των λεωφορείων", σημειώνει η Gariépy notes. "Αλλά όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν. Μία τέτοια αλλαγή θα ωφελήσει σημαντικά τους μαθητές", κατέληξε.

stogiatro.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com