Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ηχορρύπανση: ο Νόμος μας προστατεύει, ο Νόμος εφαρμόζεται; Αξιολογείται ΨΗΛΑ σαν παράβαση από τις Αρχές;...

...(Δυστυχώς, ΟΧΙ!!!Τα μηχανάκια με τις (δήθεν) κομμένες εξατμίσεις κανείς δεν τα ενοχλεί (ούτε και τους "επιτήδειους" εισαγωγείς αυτών των εγκληματικών εξατμίσεων, ούτε κι αυτούς που τις τοποθετούν)...ούτε και τα καταστήματα που πετάνε ένα ηχείο έξω στο δρόμο ως "ΘΟΡΥΒΩΔΗ ΚΡΑΧΤΗ" πελατείας, ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ για το ότι ΕΝΟΧΛΟΥΝ όλο τον περίγυρο της περιοχής...ΚΑΝΕΙΣ εισαγγελέας δεν φιλοτιμείται να ασχοληθεί δυναμικά με αυτό το καίριο ζήτημα ποιότητας ζωής...ΔΥΣΤΥΧΩΣ...)

(Τίτλος άρθρου και σχόλιο λεζάντας Γ. Ανεστόπουλος: Δικαιοσύνη και Αστυνομία θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν το εξής: "ο υπερβολικός θόρυβος επηρεάζει πολύ άσχημα την ψυχολογία...(δεν είναι τυχαίο άλλωστε που χρησιμοποιείται τόσο ευρέως ως "εργαλείο" στην "ανακριτική τέχνη", σωστά;) εάν δεν επιληφθούν άμεσα μιας καταγγελίας για ένα τέτοιο περιστατικό, τότε το απλό πλημμέλημα ίσως μετατραπεί σε κακούργημα γιατί κάποιος εξαγριωμένος Πολίτης/θύμα (σε πλήρη ψυχοπνευματική σύγχυση από το "μαρτύριο των db") μπορεί να πάρει το νόμο στα χέρια του ενάντια στον "δράστη της (ατιμώρητης συστηματικής) ηχορύπανσης"...

Νομική πλευρά του θέματος της Ηχορρύπανσης, Εισήγηση του Α. Γουργουλιάτου στο Φόρουμ ανάπτυξης 23/11/2013
Φίλες και φίλοι,

Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο για το νομικό πλαίσιο σε σχέση με την ηχορρύπανση, πρέπει να καταστήσουμε σαφές το εξής: 


Η ηχορρύπανση δεν είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο που μας δυσκολεύει, όπως είναι ο καύσωνας ή μια καταιγίδα, για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ούτε είναι μια κακή συνήθεια κάποιων ανθρώπων που ευχόμαστε να την κόψουν.

Η ηχορρύπανση είναι μια παράνομη συμπεριφορά, είναι ένα αδίκημα, η τέλεση του οποίου τιμωρείται από το Νόμο με ποινές. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτήν την αφετηρία, δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε για το πόσο ανεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στην ηχορρύπανση και πόσο θα πρέπει να περιμένουμε για να αντιδρούμε όταν γινόμαστε θύματά της. 

Η απάντηση είναι απλή και είναι και ξεκάθαρη: 

Καμία ανοχή, καμία αναμονή. 

Όπως απαγορεύεται να ρυπαίνει κανείς τη θάλασσα, έτσι απαγορεύεται και το να ηχορρυπαίνει. 

Η επιθυμία των ανθρώπων να μην ενοχλούνται από την ηχορρύπανση, δεν είναι ιδιοτροπία κάποιων παράξενων, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών, είναι ανθρώπινο δικαίωμα, συνταγματικά κατοχυρωμένο, μέσω της συνταγματικής αρχής για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Σκοπός της θεματικής ενότητάς μας στο Forum Ανάπτυξης του 2013 είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους πάνω στο ζήτημα, να δούμε ότι είμαστε πολλοί που θέλουμε να προστατευτούμε από το πρόβλημα, και φυσικά να συντονιστούμε καλύτερα, ενώνοντας τις δυνάμεις μας.

Μετά από τις προηγούμενες αξιολογότατες εισηγήσεις, χρήσιμο είναι να αναφερθούν και κάποια πράγματα για τις νομικές πτυχές της υπόθεσης. Δηλαδή: τί προβλέπει ο Νόμος όταν κάποιος ηχορρυπαίνει, ο πολίτης, στην πράξη, τί πρέπει να κάνει για να προστατευτεί, τί προβλήματα θα συναντήσει όταν προσπαθήσει να ζητήσει την προστασία του Νόμου, και φυσικά, πώς μπορούμε να αλλάξουμε επί τα βελτίω τη σημερινή κατάσταση.

Κατ’ αρχάς, για τις ανάγκες της σημερινής ημερίδας, θα περιοριστούμε στην ηχορρύπανση στην πόλη και την ύπαιθρο όταν η πηγή του θορύβου είναι είτε οχήματα, είτε κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε η πρωτοβουλία του γείτονα να μας διασκεδάσει υποχρεωτικά με τη μουσική του. Λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορούμε να επεκταθούμε σε άλλες πηγές, όπως π.χ. αεροδρόμια, εργοστάσια κλπ.

Κυκλοφοριακός θόρυβος: 

Ο Νόμος είναι σαφής: 

Από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύεται και η πρόκληση θορύβου πέραν των επιτρεπομένων ορίων, και η δυνατή μουσική από ηχεία αυτοκινήτου και, φυσικά, το άσκοπο κορνάρισμα. 

Για το τελευταίο, τα πράγματα είναι απλά: η κόρνα επιτρέπεται για αποφυγή ατυχήματος, σε περίπτωση μεταφοράς ατόμων που έχουν επείγουσα ανάγκη ιατρικής βοήθειας, και κατ’ εξαίρεση, εκτός κατοικημένων περιοχών, κατά το προσπέρασμα, για να ειδοποιηθεί ο οδηγός του προπορευόμενου οχήματος, αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. 

Κορνάρισμα επειδή είδα το φίλο μου ή επειδή κέρδισε η ομάδα μου δεν επιτρέπεται. Για να δείτε μάλιστα πώς αντιλαμβάνονται την εφαρμογή του Νόμου σε άλλες έννομες τάξεις, θα σας μεταφέρω το εξής χαρακτηριστικό συμβάν: 

Καλοκαίρι 1994. Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βραζιλία κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου έπειτα από δεκαετίες. Χίλια μέτρα από το γήπεδο που γίνεται ο τελικός, κάποιος ευτυχής βραζιλιάνος, με το που τελειώνει το παιχνίδι, φεύγει από την παμπ που έβλεπε το παιχνίδι, μπαίνει στο αυτοκίνητό του και αποχωρεί κορνάροντας. 

Αστυνομικός που είναι κοντά, χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς δεύτερη σκέψη, του κόβει κλήση, την οποία ο βραζιλιάνος παίρνει αδιαμαρτύρητα.

Το θέμα μας ωστόσο στον κυκλοφοριακό θόρυβο δεν είναι τόσο οι κόρνες, όσο οι κομμένες εξατμίσεις και, με λιγότερη συχνότητα, η εκκωφαντική μουσική από ηχεία αυτοκινήτων. 

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το αστυνομικό όργανο προβλέπεται ότι επιβάλλει αυστηρό πρόστιμο, και αφαιρεί την άδεια του οχήματος για ένα μήνα, οπότε και ο παραβάτης για να την πάρει πίσω πρέπει να προσκομίσει χαρτί από το ΚΤΕΟ ότι έφτιαξε το όχημά του.
Ωραία τα λέει η διάταξη. 

Επειδή όμως αρμοδιότητα για την τήρηση του ΚΟΚ έχουν μόνο οι αστυνομικοί, στην πράξη, οι τελευταίοι σπανιότατα έχουν μαζί τους ντεσιμπελόμετρο για να βεβαιώσουν την εκπομπή θορύβου πέραν των ορίων. 

Οι δικαιολογίες διαχρονικά; 

Έλλειψη προσωπικού, προτεραιότητα ο έλεγχος της υπερβολικής ταχύτητας και ο έλεγχος αλκοτέστ. 

Άποψή μας όμως είναι ότι η ηχορρύπανση δεν θεωρείται από την Τροχαία σημαντική παράβαση, γι’ αυτό και δεν ασχολούνται. 

Εάν κάποια στιγμή αποφασίσουν να το εξαλείψουν, θα κάνουν μπλόκα στους κατάλληλους τόπους και στον κατάλληλο χρόνο, θα δώσουν να καταλάβουν στους νεαρούς παραβάτες με τις κομμένες εξατμίσεις ότι αυτό είναι παράνομο και αντικοινωνικό, και θα δώσουν το μήνυμα ότι η κυκλοφοριακή ηχορύπανση επισύρει ποινές. 

15 χρόνια δεν το έχουμε δει να γίνεται, παρά τις πιέσεις μας. Ας τους πιέσουμε παραπάνω μήπως και τα πράγματα βελτιωθούν κάπως.

Ας πάμε τώρα στο θέμα της ηχορρύπανσης από τη δυνατή μουσική.
 
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ:aegeanhawk
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com