Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τα πέντε πιο συχνά αίτια θανάτου

Τα καλά νέα είναι ότι με την κατάλληλη θεραπεία και πρόληψη, το μοιραίο μπορεί να αποφευχθεί.
Τα καρδιακά νοσήματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ως η πιο συχνή αιτία θανάτου. Μετά την καρδιοπάθεια, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο καρκίνος, στην τρίτη τα εγκεφαλικά επεισόδια, στην τέταρτη οι χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (όπως άσθμα, βρογχίτιδα και εμφύσημα) και στην πέμπτη θέση τα ατυχήματα.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων αποδίδονται σε αυτά τα πέντε αίτια, με τους ερευνητές των αμερικανικών αρχών να δηλώνουν ότι πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Πιο συγκεκριμένα, το 30% των θανάτων από καρδιοπάθεια, το 15% από καρκίνο, το 28% από εγκεφαλικά επεισόδια, το 36% από χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και το 43% από ατυχήματα θα μπορούσαν να μην είχαν προκύψει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Τα καλά νέας της έρευνας είναι ότι από το 2010 μέχρι το 2014 υπήρχε μια πτώση στο ποσοστό θανάτων που αποδίδονται σε αυτά τα πέντε αίτια. Η μεγαλύτερη πτώση -γύρω στο 25%- σημειώθηκε στους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα. Αντίστοιχα, οι θάνατοι από εγκεφαλικά μειώθηκαν κατά 11%, ενώ  από καρδιακά νοσήματα κατά 4%. Από την άλλη, οι θάνατοι από ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 23% (κυρίως λόγω ναρκωτικών και πτώσεων) και από παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού κατά 1%. Μολονότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον καθορισμό στόχων, προτεραιοτήτων και στρατηγικών από τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως. Για παράδειγμα, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην πρόληψη με το να προσφέρουν υποστήριξη και συμβουλές σε ασθενείς για να κόψουν το κάπνισμα και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.
clickatlife.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.


grizosgatos.blog@gmail.com