Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Φινλανδία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί όλα τα σχολικά μαθήματα





 Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Στις διεθνείς αξιολογήσεις, βρίσκεται πάντα ανάμεσα στα πρώτα δέκα. Ωστόσο, οι αρχές δεν επαναπαύονται κι έχουν αποφασίσει να φέρουν πραγματική επανάσταση στο εκπαιδευτικό τους σύστημα.


Οι Φινλανδοί αξιωματούχοι θέλουν να καταργήσουν τα σχολικά μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών ώστε να μην υπάρχουν πλέον Φυσική, Μαθηματικά, Λογοτεχνία, Ιστορία ή Γεωγραφία. Η Marjo Kyllonen, επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης στο Ελσίνκι, εξηγεί τους λόγους των αλλαγών: «Υπάρχουν σχολεία που η διδασκαλία τους στηρίζεται στον παλαιομοδίτικο τρόπο, ο οποίος ήταν χρήσιμος στις αρχές του 1900. Οι ανάγκες πλέον δεν είναι πια οι ίδιες και χρειαζόμαστε κάτι πιο κατάλληλο για τον 21ο αιώνα». Αντί για μεμονωμένα μαθήματα, οι μαθητές θα διδάσκονται τα γεγονότα και τα φαινόμενα σε διεπιστημονική μορφή. Για παράδειγμα, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα εξετάζεται από την οπτική της Ιστορίας, της Γεωγραφίας και των Μαθηματικών. Έτσι, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν μεγάλο όγκο γνώσεων για την αγγλική γλώσσα, την οικονομία και την ικανότητα επικοινωνίας.


Το συγκεκριμένο σύστημα θα εφαρμοστεί στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων και θα ξεκινήσει από την ηλικία των 16 ετών. Η γενική ιδέα είναι ότι οι μαθητές θα κληθούν να επιλέξουν μόνοι τους ποιό θέμα ή φαινόμενο θέλουν να σπουδάσουν λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές τους φιλοδοξίες για το μέλλον καθώς και τις δυνατότητές τους. Με τον τρόπο αυτό, κανένας μαθητής δεν θα είναι υποχρεωμένος να διδαχτεί ένα ολόκληρο πρόγραμμα μαθημάτων Φυσικής ή Χημείας προσπαθώντας να καταλάβει πού ακριβώς θα του χρησιμεύσουν.
Επίσης, θα αλλάξει η παραδοσιακή μορφή επικοινωνίας ανάμεσα στον δάσκαλο και τον μαθητή. Οι μαθητές δεν θα κάθονται πλέον στο θρανίο τους περιμένοντας με αγωνία να απαντήσουν σε κάποια ερώτηση. Αντί γι’ αυτό, θα συνεργάζονται χωρισμένοι σε μικρές ομάδες για να συζητήσουν τα θέματα. Το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα ενθαρρύνει τη συλλογική εργασία, κι αυτός είναι ο λόγος που οι αλλαγές θα επηρεάσουν και τους εκπαιδευτικούς. Η σχολική μεταρρύθμιση θα απαιτεί μεγάλο ποσοστό συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών διαφόρων μαθημάτων. Περίπου το 70% των εκπαιδευτικών στο Ελσίνκι έχει ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες σύμφωνα με το καινούριο σύστημα για την παρουσίαση πληροφοριών κι έτσι θα λάβει αύξηση μισθού.
πηγή: alfavita.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com