Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Pheasant: Το Νησί που αλλάζει Κυριαρχία κάθε έξι μήνες

Λιγότερο από έξι χιλιόμετρα πριν τον ποταμό Bidasoa που εκβάλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό, και κοντά στα σύνορα Γαλλίας-Ισπανίας βρίσκεται ένα μικρό νησί που ονομάζεται Pheasant.
Ήταν εδώ, που το 1659, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι από τη Γαλλία και την Ισπανία, και υπέγραψαν τη Συνθήκη των Πυρηναίων, που έληξε επίσημα τον Τριακονταετή Πόλεμο.
Η συνθήκη επέστησε επίσης ένα νέο σύνορο που τρέχει κατά μήκος των βουνών των Πυρηναίων, και στη συνέχεια ακολουθεί τον ποταμό Bidasoa στον Βισκαϊκό Κόλπο που εκβάλει στον Ατλαντικό Ωκεανό, σχηματίζοντας ένα φυσικό σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.
Όπως συμβαίνει συνήθως με τα σύνορα που ακολουθούν την πορεία ενός ποταμού, το γαλλο-ισπανικά σύνορα καθορίστηκαν κατά μήκος του κέντρου του ποταμού. Σε αυτή την περίπτωση, τα σύνορα θα έπρεπε να κόψουν το νησί 1,6 στρεμμάτων σε δύο ίσα μέρη, με τη Γαλλία και την Ισπανία να έχουν τον έλεγχο στις αντίστοιχες πλευρές τους.
Όμως, η Συνθήκη των Πυρηναίων συμφώνησε σε ένα διαφορετικό είδος ρύθμισης, με την οποία το νησί Pheasant έγινε μια συγκυριαρχία.
pheasant-island-46
Το Νησί Pheasant όπως φαίνεται από την ισπανική πλευρά
Στη συγκυριαρχία πολλαπλά έθνη έχουν ίση κυριαρχία, και εθνική κυριαρχία, χωρίς εθνικές ζώνες. Η Ανταρκτική είναι ένα παράδειγμα μιας επιτυχημένης συγκυριαρχίας. Ιστορικά, έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες συνθήκες, αλλά οι περισσότερες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν για πολύ καιρό. Η επιτυχία μιας τέτοιας ρύθμισης απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Το νησί Pheasant δεν είναι μόνο το παλαιότερο με επιζών συγκυριαρχία, είναι επίσης και το μόνο όπου η κυριαρχία δεν είναι κοινόχρηστη ταυτόχρονα, αλλά εναλλάξ. Για έξι μήνες το χρόνο το νησί είναι η Γαλλικό, και για άλλους έξι, Ισπανικό. Η New York Times το παρουσιάζει, «σαν την μπάλα σε ένα εξαιρετικά αργό παιχνίδι πινγκ-πονγκ μεταξύ της Γαλλίας και Ισπανίας»
Πριν από τον πόλεμο και την υπογραφή της συνθήκης, το καθεστώς από το νησί ήταν απροσδιόριστο. Ως ουδέτερος χώρος συχνά χρησιμοποιούνταν ως τόπος συνάντησης μεταξύ των Γάλλων και Ισπανών μοναρχών, και ως ένα μέρος όπου λάμβανε χώρα ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Πολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα έλαβαν χώρα στο νησί. Ήταν εδώ, που ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος XIII συναντήθηκε με την Ana της Αυστρίας, ενώ την ίδια στιγμή ο αδελφός της, ο Φίλιππος IV, γνώριζε την αδελφή του Louis XIII, Ελισάβετ της Γαλλίας. Αργότερα, ο γιος του Louis XIII, ο Louis XIV συνάντησε τη μελλοντική σύζυγό του Μαρία Τερέζα της Ισπανίας.
Σήμερα, το Νησί Pheasant είναι εκτός ορίου για τους επισκέπτες, αν και μπορεί κανείς να πλησιάσει αρκετά κοντά. Απέχει λιγότερο από 100 πόδια από την ισπανική ακτή του ποταμού Bidasoa, στην πόλη Ιρούν, και περίπου 150 πόδια από τη γαλλική πλευρά στην κοινότητα Hendaye.
pheasant-island-map6
pheasant-island-16
Ο Louis XIV της Γαλλίας και ο Philip IV της Ισπανίας σε συνάντηση στο νησί Pheasant για τη Συνθήκη των Πυρηναίων, από τον καλλιτέχνη Ζακ Laumosnier.
pheasant-island-56
Ένας μονόλιθος χτισμένος στο νησί για να τιμήσουν την υπογραφή της συνθήκης
Ένας μονόλιθος χτισμένος στο νησί για να τιμήσουν την υπογραφή της συνθήκης
pheasant-island-62
Κάθε έξι μήνες αξιωματούχοι από την Ισπανία και τη Γαλλία συναντιούνται για μία μικρό τελετή κατά την οποία λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση των εγγράφων. Για τους επόμενους έξι μήνες, ο δέκτης αναλαμβάνει τον έλεγχο του νησιού.
pheasant-island
pheasant-island
© Αποκάλυψη
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com