Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

«Έξυπνοι» στόχοι



Πώς αντιλαμβάνεστε την επιτυχία; Ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Όποια,όμως, και αν είναι η δική σας οπτική, το να θέσετε «έξυπνους στόχους» (SMARTgoals) θα σας βοηθήσει να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα. Η λέξη SMART («έξυπνος») αποτελεί ένα αρκτικόλεξο (δηλαδή μια λέξη που προκύπτει από τα αρχικά άλλων λέξεων) που χρησιμοποιείται από πολλούς συμβούλους για τη διαδικασία λήψης απόφασης και στοχοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα, οι λέξεις από τις οποίες προκύπτει το αρκτικόλεξο είναι:
Specific (=Συγκεκριμένος): Οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι. Πολλές φορές θέτουμε στόχους που είναι τόσο ρευστοί, ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε αν τους έχουμε κατακτήσει ή όχι. Για παράδειγμα, μια δήλωση όπως: "Θα χάσω βάρος" είναι τόσο ρευστή που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αν και πότε έχουμε πετύχει αυτό που δηλώνει. Ενώ το να πει κάποιος "Θα χάσω 3 κιλά σε ένα μήνα" είναι πολύ πιο συγκεκριμένο. Στο τέλος του μήνα θα μπορεί να αποδειχθεί το αν ο στόχος έχει επιτευχθεί ή όχι.
Measurable (=Μετρήσιμος): Οι στόχοι πρέπει να είναι μετρήσιμοι. Πολλοί από εμάς θέλουν να αυξήσουν τον αριθμό επαφών τους. Αλλά, «η απόκτηση νέων επαφών» είναι μια διφορούμενη δήλωση. Ένας σαφέστερος στόχος είναι: «εγώ θα παρευρεθώ σε τρία ή τέσσερα γεγονότα δικτύωσης κάθε μήνα και θα προσπαθήσω να αποκτήσω επαφή (κοινωνική ή/και επαγγελματική) με ένα άτομο σε κάθε ένα από αυτά». Είναι ένας απλός, συγκεκριμένος στόχος. Έτσι καθίσταται εύκολο να μετρηθεί ο βαθμός επιτυχίας του.
Achievable (=Εφικτός): Οι στόχοι πρέπει να είναι εφικτοί. Σχεδόν ο καθένας από εμάς έχει προσπαθήσει να χάσει μερικά κιλά κατά καιρούς. Συχνά η επιτυχία ή η αποτυχία μας εξαρτάται από τον καθορισμό πρακτικών στόχων. Η απώλεια 10 κιλών σε 30 ημέρες είναι μη επιτεύξιμη. Η απώλεια τριών έως πέντε κιλών σε 30 ημέρες, όμως, είναι λογικός και άρα ένας εφικτός στόχος.
Realistic (=Ρεαλιστικός): Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Οφείλουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα συγχρόνως. Είναι σημαντικό να αυτό-αξιολογούμαστε με ειλικρίνεια καθώς και να αξιολογούμε το τι συμβαίνει γύρω μας. Έχετε –αληθινά- τη δυνατότητα να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα ή χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των επιθυμιών σας βάσει των δεξιοτήτων σας ή/και των συνθηκών; Παραδείγματος χάριν, εσείς μπορεί να αγαπάτε το τέννις, αλλά έχετε το χρόνο, το ταλέντο ή/και την ικανότητα να γίνετε επαγγελματίας;
TimeFramed (=Χρονικά οριοθετημένος): Οι στόχοι πρέπει να είναι χρονικά οριοθετημένοι. Ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα θα δώσει δομή στους στόχους σας. Για παράδειγμα, πολλοί θέλουν να βρουν μια νέα θέση εργασίας ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Μερικοί άνθρωποι ξοδεύουν χρόνο στο να μιλούν για αυτό που θέλουν να κάνουν κάποια μέρα. Αλλά, χωρίς μια συγκεκριμένη ημερομηνία δεν υπάρχει αίσθηση του επείγοντος, άρα και κανένας λόγος να ληφθούν μέτρα δράσης σήμερα. Ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα σας δίνει την αναγκαία ώθηση. Σας βοηθά, επίσης, να παρακολουθήσετε την πρόοδο των σχεδίων σας.
Ο καθορισμός των στόχων είναι πολλά περισσότερα από το να αποφασίσουμε απλά τι θέλουμε να κάνουμε. Ο καθορισμός στόχων περιλαμβάνει τον υπολογισμό των απαραίτητων δράσεων για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.
Αυτές είναι οι βασικές αρχές του καθορισμού «έξυπνων στόχων». Εφαρμόστε, λοιπόν,τη διαδικασία με τρόπο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας. Ξεκινήστε από σήμερα με τον καθορισμό του τι επιθυμείτε. Μόλις ξέρετε τι θέλετε είστε έτοιμοι να …δημιουργήσετε τους στόχους σας.
Η αρχή γίνεται με τους μακροπρόθεσμους στόχους. Πρόκειται για τα όσα θέλει να επιτύχει κάποιος σε βάθος χρόνου. Έπειτα, καθορίστε τους βραχυπρόθεσμους στόχους σας. Αυτοί περιλαμβάνουν τους μηνιαίους, εβδομαδιαίους, ακόμα και τους καθημερινούς στόχους που θα σας κινήσουν προς τους μακροπρόθεσμους στόχους σας.
Πάντα να είστε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας. Το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι να ξέρετε πού θέλετε να φτάσετε. Το δεύτερο βήμα είναι να διαμορφώσετε ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί. Οι στόχοι σας είναι ο χάρτης σας. Αν τους ακολουθείτε, θα βρίσκεστε πάντα στο σωστό δρόμο.
Γρατσία Μαρία
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΕΜΥΛΟ
Κέντρο Εξειδικευμένης Μαθησιακής Υποστήριξης
και αποκατάστασης Λόγου
Αγίας Παρασκευής 45, Χαλάνδρι
Τηλ. 210-6828177
www.kemylo.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com